26 juli 2010

weblog week 30 : Bemesten van gazons

Maandag 26 Juli :


In de ochtend hebben we in Kortgene het tuinonderhoud verzorgt bij twee klanten.
Zo hebben we de gazons bemest en perken opgeschoond.
In kamperland hebben we bij diverse klanten gazons bemest en hagen geknipt.



Dinsdag 27 Juli :

Dinsdagochtend hebben we bij een klant in Kats het riet rond de natuurvijver verwijderd en afgevoerd in de middag zijn we in Kamperland bezig geweest.
Bij enkele vaste klanten onze werkzaamheden bestonden uit het bemesten van gazons en het bestrijden van onkruiden op verhardingen.


Woensdag 28 Juli :

Bij een klant in Wissenkerke hebben we de hagen geknipt en het gazon bemest.
Verder hebben we bij een klant in Kamperland het tuinonderhoud verzorgt en het gazon bemest.



Donderdag 29 Juli :

In de ochtend in Colijnsplaat bij verschillende vaste klanten het tuinonderhoud verzorgt. In de middag hebben we bij onze vaste klanten in Kortgene het tuinonderhoud verzorgt.
Ook hebben we bij een klant in Kortgene 3 Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ geplant.



Vrijdag 30 Juli :

Bij twee klanten in Kamperland het tuinonderhoud verzorgt .



Bemesten van het gazon : Groei van het gazon en bemesting.

Frequentie :
Het tijdig bemesten van uw gazon is erg belangrijk voor de kwaliteit van de grasmat. Het tijdstip van bemesten is dus belangrijk. Ook kan men kiezen tussen verschillende soorten meststoffen die in de handel verkrijgbaar zijn: kunstmeststoffen of organische meststoffen. Het gazon wordt afhankelijk van de groeiomstandigheden 3 of soms 4 x per jaar bemest.

1x in het voorjaar April / Mei 1 of 2x in de zomer Juni / Juli / Augustus en 1 x in het najaar. Oktober / November. Het is duidelijk dat wanneer het gras het hardst groeit , het ook het meest behoefte heeft aan voeding en dus bemesting. Kijk dus bij het bemesten niet alleen naar de regeltjes , maar ook naar hoe het gras zich ontwikkeld. Het grasgroeimodel is gebaseerd op twee variabelen: temperatuur en neerslag.


Groeiomstandigheden:
De groeipieken van het gras vallen in Mei en Augustus. In deze maanden zijn de groeiomstandigheden voor het gras optimaal. In deze periodes is er normaal gesproken voldoende neerslag en ook is de temperatuur voor de ontwikkeling van het gras optimaal, het is niet te koud maar ook niet te warm. Het gras groeit het hardst bij een gemiddelde temperatuur van 15 graden overdag.  De Optimum temperatuur voor de grasgroei ligt tussen de 15 en 25 graden. De grasgroei staat stil bij temperaturen boven de 25 graden. Verder is aangenomen dat onder een gemiddelde etmaaltemperatuur van 6 graden gras niet zal groeien.


Het weer van de zomermaanden 2010: Juni /Juli / Augustus Bron: KNMI
De zomer was warm met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 17,7 °C tegen 16,6 °C normaal. In deze maanden viel gemiddeld over het land 270 mm neerslag tegen 202 mm normaal.


Juni:
De eerste week van juni was fraai en warm, daarna volgde een periode met normale temperaturen. Vanaf 22 juni was het volop zomers. Dit vaak zonnige en zeer warme weer hield een maand aan. Vanaf 21 juli verliep de rest van de zomer wisselvallig en schommelde de temperatuur meestal rond het langjarige gemiddelde. Juni was warm met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 16,4 °C tegen 15,2 °C normaal. Juni was erg droog met gemiddeld over het land 23 mm neerslag tegen 71 mm normaal. Vrijwel de complete maandsom neerslag viel tijdens de tweede week van juni, toen een depressie het weer bepaalde.


Juli:
Juli was zeer warm en eindigde met 19,9 °C tegen een langjarig gemiddelde van 17,4 °C zelfs op de vijfde plaats in de rij van warmste julimaanden sinds 1901. In juli viel 76 mm; vrijwel de normale hoeveelheid van 70 mm. Het ging hierbij veelal om kortdurende (onweers)buien,

Augustus:
Augustus was aan de koele kant met 16,8 °C tegen 17,2 °C normaal.
Augustus was met 170 mm tegen 62 mm normaal de op één na natste oogstmaand sinds 1901.
De natste augustusmaand was die van 2006 met 185 mm.

Door de langdurige droogte in Juni gecombineerd met de hoge temperaturen,heeft het gras dit jaar op veel plaatsen schade opgelopen tijdens deze periode. Bij veel klanten zag je dode plekken in het gazon. Door het neerslagoverschot in Juli / Augustus en September heeft het gras zich weer aardig kunnen herstellen.




Foto’s : resultaat van de droge maand Juni.

















Dode plekken in de grasmat..




















Voedingsstoffen en meststoffen:

Gras heeft voor een goede ontwikkeling een juiste hoeveelheid stikstof nodig. Stikstof (N) zorgt voor voldoende grasgroei een mooie groene kleur en een stevig gazon. Ook zijn fosfaat(P) en Kali(K) belangrijke voedingsstoffen voor de grasontwikkeling. Deze drie voedingselementen noemen we de hoofdbestanddelen (NPK) Een andere belangrijke voedingselement zijn O.A. Magnesium en Calcium. In het najaar wordt het gazon voor de laatste keer bemest met een kali meststof , waarin een hogere hoeveelheid Kali beschikbaar is. Kali zorgt voor de weerstand en het afharden van gewassen.


Kunstmestkorrels:
NPK 12- 10-18 kunstmestkorrels bevatten puur de drie hoofdelementen: stikstof ,fosfaat en kali in een uiterst geconcentreerde hoeveelheid. Magnesium en Calcium, wat ook belangrijke voedingselementen zijn voor de grasontwikkeling, ontbreken bij deze kunstmestkorrels. Een groot voordeel van deze kunstmeststoffen is dat ze relatief goedkoop zijn. Nadelen van de kunstmestkorrels is dat de kans bestaat op verbranding van het gras door een te hoge of verkeerde dosering ,of het verkeerd toepassen van de Kunstmestkorrels. De werking van kunstmest is vrij kort : 4-5 weken. Dit omdat de voedingsstoffen snel uitspoelen, en zich niet kunnen binden aan de bodem. Doordat de voedingsbestanddelen direct opneembaar zijn voor de grasplanten , en deze zelf niet in staat zijn de opname van voeding te reguleren, ontstaat er na de kunstmest gift een ongecontroleerde groeiboost van het gras.  Het gras groeit te hard en ongecontroleerd en hierdoor ontstaan ook grove grassen in het gazon. Door de snelle groei van het gras door het gebruik van kunstmest zal men het gazon wel vaker moeten maaien dan bij organische meststoffen. Kunstmest voegt niks extra toe aan de bodem.

Organische gazonmest:
Professioneel samengestelde , organische meststoffen zijn een beter alternatief dan de goedkope kunstmestkorrels. Bij organische gazonmeststoffen kun je denken aan de mestgranulaten van DCM. Wij als hoveniersbedrijf gebruiken zelf ook deze vorm van bemesting. Organische meststoffen zijn langzaam werkende , lang werkende meststoffen en bevatten tevens andere belangrijke voedingsbestanddelen(mgO en Ca) en niet alleen de drie hoofdbestanddelen(NPK). Organische meststoffen hebben een lange werking van zo’n 3-4 maanden. Dit komt omdat organische stoffen eerst onder invloed van bacterieen in de bodem moeten worden afgebroken, en omgezet in plantvoedende bestanddelen.


Hierdoor is de kans op overbemesting en of verbranding ook gering TOV kunstmestkorrels. Tevens wordt de groei en de ontwikkeling van de grasplantjes door bemesting met organische meststoffen beter gereguleerd dan bij geconcentreerde kunstmestkorrels. Bij het gebruik van kunstmestkorrels groeit het gras na de mestgift in een korte periode, overdadig hard. Bij het gebruik van organische mest zullen de voedingsbestanddelen geleidelijk ter beschikking komen voor de grasplantjes. De planten kunnen het voedsel opnemen wanneer de behoefte daar is. Hierdoor verloopt de ontwikkeling van het gras natuurlijker dan bij het gebruik van kunstmestkorrels. Bij het gebruik van organische meststoffen zorg je ervoor dat het voedingsgehalte in de bodem op peil wordt gehouden, en dat het nuttige bodemleven die de stoffen in de bodem afbreekt en omzet ook gestimuleerd wordt. Organische stoffen hebben de eigenschap zich te kunnen binden aan de bodem. Als er veel organisch materiaal in de bodem aanwezig is betekent dit in de meeste gevallen vaak ook een vruchtbare grond : genoeg voeding , een juiste bodemstructuur en een actief nuttig bodemleven.




Voor het toepassen van de meststoffen moet u de gebruiksaanwijzingen volgen op de verpakking van het desbetreffende product of merk.



19 juli 2010

Weblog week 29 : Opknappen van een 'Leylandii' haag.

Maandag 19 Juli :


Bij een klant in Kats een grindvak aangelegd.
Daarna hebben we bij een aantal klanten Kortgene het tuinonderhoud gedaan.
Er moesten hagen en heesters gesnoeid worden , gazons gemaaid en graskanten geknipt.


Dinsdag 20 Juli :

Tuinonderhoud gedaan bij een grote klant in Kats.

Woensdag 21 Juli :

In Colijnsplaat hebben we bij een klant de klimop van de gevel verwijdert.
Bij een andere klant in Colijnsplaat hebben we een oude Prunus avium moeten snoeien.
Een aantal takken van de Prunus moesten worden gesnoeid vanwege een toekomstige aanbouw aan het bestaande huis. Na de middag zijn we in Kamperland begonnen aan het knippen van hagen bij een grote klant. Hagen van Cupressocyparis ‘Leylandii’ .We zijn op dit adres de rest van de middag bezig geweest.  Foto’s hiervan staan onderaan het weblog.

Donderdag 22 Juli :

In de ochtend hebben we het snoeiwerk van de hagen afgemaakt in Kamperland.
In de middag hebben we bij een andere grote klant in Kamperland het tuinonderhoud verzorgt.
Het tuinonderhoud bestond uit het maaien van het gazon het knippen van graskanten.
Ook het opschonen van de borders en het knippen van hagen. Bij deze klant staat aan de voorzijde van de woning, een coniferenhaag van Cupressocyparis ‘Leylandii’. Deze haag was aangeplant door een ander hoveniersbedrijf afgelopen najaar.


Door de lange en koude, winter en vervolgens de lange hete en droge zomer , is de jonge ‘ Leylandii’ haag aan de onderkant verdort. De haag is lelijk geworden. Als de takjes bij ‘Leylandii’ afsterven ontstaat er bruine plekken in de haag. Op de bruine plekken kunnen zich geen jonge scheuten meer ontwikkelen, en zullen kaal blijven. De bruine in de ‘Leylandii’ haag waren ons al eerder opgevallen en ook de klant was het opgevallen. Samen met het hoveniersbedrijf die de jonge haag aangeplant heeft, hebben we gezocht naar een oplossing om de lelijke heg weer tot een mooie heg te maken.
Ons voorstel was in dit geval om de dode takjes uit de haag te knippen , om voor de kale stukken nieuwe jonge ‘ leylandii’ plantjes te zetten , de haag flink te bemesten met NPK, en de haag regelmatig even te snoeien, waardoor jonge scheuten gestimuleerd worden opnieuw uit te lopen.
Vandaag zijn we hier aan bezig geweest. Foto’s van de heg staan onderaan mijn weblog.


Vrijdag 23 Juli :

In de ochtend hebben we in Wissenkerke het tuinonderhoud verzorgt bij enkele vaste klanten. In de middag hebben we in Kamperland de hagen geknipt bij enkele vaste klanten.


Foto’s : Donderdag 22 Juli













Kale plekken onderaan de haag














Haag in vorm gesnoeid ….




Fotos’ : Woensdag 21 en Donderdag 22 Juli



       Leylandii haag voor het snoeien

















 Tijdens het snoeien...............














Na het snoeien...


12 juli 2010

Weblog week 28 :Taxuskevers en Nemathoden.

Maandag 12 Juli :

In Wissenkerke hebben we bij een aantal klanten het tuinonderhoud verzorgd.
Zo hebben we bij een mevrouw in Wissenkerke de hagen van Cupressocyparis ‘Leylandii’ geknipt.
Ook hebben we in Kats bij een aantal vaste klanten het tuinonderhoud verzorgd.




Dinsdag 13 Juli :

Tuinonderhoud gedaan bij onze vaste klanten in Wissenkerke.
Ook hebben we in Colijnsplaat bij een klant de hagen geknipt.



Woensdag 14 Juli:

In Kortgene bij een mevrouw de tuin opgeknapt, waar veel achterstallig tuinonderhoud was :
Er moesten veel hagen worden geknipt , en ook moesten er enkele heesters worden afgetopt.
We zijn bij deze klant een hele dag bezig geweest.



Donderdag 15 Juli :

Aan het begin van de dag bezig geweest bij een klant in kats met het maaien van een gazon. Daarna in Colijnsplaat het tuinonderhoud gedaan bij enkele vaste klanten. De werkzaamheden bestonden uit het opruimen van borders , het maaien van gazons en het knippen van hagen.
In de middag hebben het vaste tuinonderhoud gedaan in Kortgene.



Vrijdag 16 Juli :

Tuinonderhoud gedaan bij vaste klanten in kamperland.
Zo hebben we op een parkeerplaats de hagen geknipt van gemengd bosplantsoen.
We hebben ook plantvakken opgeruimd en oppervlakkige grondbewerking toegepast.




Taxuskevers en Nemathoden:


Bij een klant van ons hebben we Nemathoden in de tuin toegedient.
Nemathoden worden gebruikt om vraatschade van Taxuskevers tegen te gaan.
Nemathoden zijn parasitaire aaltjes en natuurlijke vijanden van de larven van de Taxuskever. Deze larven leven onder de grond en veroorzaken ook wortelschade aan gewassen. De volwassen Taxuskever vreet in de nacht aan de bladeren van gewassen. Taxuskevers hebben een voorkeur voor de Viburnum Tinus maar lusten ook graag Liguster Of Viburnum davidii. Kenmerkend aan de vraatschade zijn de half ronde happen aan de bladrand die de Taxuskever achterlaat. De Taxuskever komt veel voor in het gebied waar de klant woont. Andere mensen in dit gebied hebben ook veel last van de Taxuskever en het is hier dan ook een ware plaag te noemen.
De waardplant van de Taxuskever is de Taxus baccata ( Venijnboom)
De kevers en larven leven en ontwikkelen zich rondom deze plant.
Door Nemathoden toe te dienen wordt het aantal larven in de grond minder ,en dus ook de kevers .






















Op deze foto is de vraatschade van de Taxuskever goed te zien.
Normaal gesproken vreten Taxuskevers niet snel aan Hedera helix ( klimop)
Hieraan is goed te zien hoe ernstig de plaag is veel gewassen in het gebied zijn aangetast.






























5 juli 2010

Weblog week 27 2010 :aanleggen van bestrating.

foto album



Weblog week 27 :




Maandag 5 Juli:

Maandag en Dinsdag zijn we in Colijnsplaat bezig geweest met het aanleggen en bestraten van een oprit. De grond waar de oprit moest komen te liggen, moest met de minikraan worden afgegraven. We hadden hiervoor een bedrijf ingeschakeld, dat vaker kraanwerkzaamheden voor ons verricht.
De minikraan was er rond 11.00, dus konden we mooi beginnen met wat voorbereidende werkzaamheden. Ook moesten er voor het huis nog enkele oude grindtegels worden herlegt.


Toen de kraan eenmaal was aangekomen, kon de kraanmachinist meteen beginnen met de graafwerkzaamheden. De bestaande oprit bestond uit grote betonnen platen(zie foto) met daartussen grind. De ondergrond bestond voornamelijk uit steenpuin en grind. Vanwege de zware betonplaten en het vele puin wat in de grond zat , was het de beste optie om deze oppervlakte met de minikraan af te laten graven. Omdat er al zoveel steenpuin in de ondergrond zat, hoefde we dit zelf niet meer aan te leveren, alleen even aan te trillen..


Steen puin wordt vaak gebruikt bij het aanleggen van opritten.
Het is een ideale ondergrond : je hebt op deze manier een uiterst solide fundering. Dit voorkomt dat het straatwerk later gaat verzakken. Opritten verzakken eerder doordat er zware voertuigen op staan/ rijden. Als het cunet voldoende diep is afgegraven wordt er een laag steenpuin aangebracht en afgetrild met de trilplaat. Bij opritten wordt geadviseerd een minimale laag van +- 10 cm steenpuin aan te brengen. Men kan dan vervolgens anti - worteldoek aanbrengen, waarop weer een laag plaatzand wordt aangebracht voor het zandbed.( 10 tot 20 cm)


Als eerst werden de mega betonplaten er met de kraan uitgepakt en op de kar gelegd. Het zou niet mogelijk geweest zijn deze betonplaten met de hand op de kar te tillen ,want ze waren loeizwaar en groot ! Toen de eerste kar was afgeladen met de betonplaten ,kon deze kar worden afgevoerd naar ASZ in Renesse. ASZ is een afvalverwerkingsbedrijf  waar het afval op een verantwoorde manier wordt verwerkt. Wij brengen al ons afval bij dit bedrijf zowel groen als puinafval.
In de middag hebben we  het plaatzand gehaald (  2 M3) en zijn we terug gereden naar Colijnsplaat om het zand te lossen. Voordat het plaatzand over de oppervlakte verdeeld werd, hebben we  eerst de bodem afgedekt met anti – worteldoek. Het doek zorgt ervoor dat er in de toekomst nauwelijks/geen onkruiden uit de ondergrond langs de naden van de bestrating naar boven kunnen komen. 





Dinsdag 6 Juli :


Dinsdag zijn we verder gegaan aan de oprit in Colijnsplaat.
Nadat het plaatzand oppervlakkig geëgaliseerd was, hebben we het zandbed met de trilplaat afgetrild, en het zandbed geëgaliseerd.
Toen het zandbed geëgaliseerd was hebben we de stenen gelegd in halfsteens verband. Eerst leg je een rechte streklaag, en daartegen begin je in halfsteens verband te straten. Als de stenen gelegd zijn begin je aan het zaagwerk. Het zagen van de stenen doen we met een watergekoelde diamant zaag.De diamantzaag zaagt de stenen mooi recht af in tegenstelling tot een stenen knipper, waarbij de kanten rafelig worden. Toen alle stenen erin lagen konden we het straatwerk aftrillen met de trilplaat. Door de stenen na het leggen af te trillen, worden alle kleine oneffenheden in het straatwerk egaal gemaakt. Vervolgens ga je de bestrating ‘Inwassen’ met brekerzand.( in ons geval zwart brekerzand) Door brekerzand tussen de voegen te vegen krijgt het straatwerk meer stevigheid en je krijgt een nog strakker eindbeeld. 



Foto’s :Maandag / Dinsdag 

























































































Woensdag 7 Juli :

In de ochtend bezig geweest met het opschonen van een strook beplanting die we in week 12 hebben aangelegd in Colijnsplaat , bij een parkeerplaats.Er stond veel onkruid.. dus het was ook veel werk!
Met enige regelmaat verzorgen we het onderhoud aan de beplanting.
Bij deze wilde ik nog wat foto’s van het aanlegproject uit week 12 aan deze weblog toevoegen.
Foto’s van week 12 en foto’s van week 27.. zo kun je goed zien hoe het project zich heeft ontwikkeld.



Foto’s : strook beplanting Colijnsplaat


Week 12:






























Zo zag het er uit voordat we begonnen met het project...



















Eerst de grondbewerking : Het frezen van de grond..



















De grond na het frezen..



















De stenen en het ergste onkruid eruit halen.


















Grond oppervlakkig egaliseren, plantlijnen uitzetten en grondverbeteraar aanbrengen.








































Plantmateriaal geplant..
Het plantmateriaal wat we O.A. hebben gebruikt : Potentilla fruticosa ,
Lonicera nitida ‘Elegant', Symphoricarpus chenaultii en Hypericum ‘Hidcote’.





Foto' week 27 :

Het resultaat na 15 weken.























































































Donderdag 8 Juli :

Bij een klant in Kortgene de heggen geknipt. Deze klant heeft een grote tuin met vele meters heg..
Een heel karwei dus! Hagen van ligustrum ovalifolium, Taxus bacata en Prunus laurocerasus ´Rotundifolia´ moesten worden geknipt. Daarnaast moesten er nog wat andere werkzaamheden worden verricht waaronder het opschonen van de borders.



Vrijdag 9 Juli :

Het tuinonderhoud verzorgt bij enkele kleinere klanten.
De werkzaamheden bestonden O.A. uit het maaien van gras,knippen van graskanten, het knippen van hagen en het opschonen van borders.