24 juni 2010

Weblog week 25 : excursie Ada Hofman

Maandag 21 Juni :

Tuinonderhoud gedaan bij vaste klanten in Kortgene .
Het tuinonderhoud bestond voornamelijk uit het maaien van gazons en knippen van graskanten ,
het knippen van hagen en het schoffelen van onkruid.


Dinsdag 22 Juni :

Tuinonderhoud gedaan bij vaste klanten in Colijnsplaat.


Woensdag 23 Juni :

In de ochtend het tuinonderhoud gedaan bij enkele kleinere, vaste klanten in Kamperland.
Hier zijn we een ochtend mee bezig geweest.

Na de middag moesten we bij een grote klant in Kamperland de tuin netjes maken, en het moest er piekfijn uitzien! De klant had de volgende dag een fotoshoot van het blad : Eigen huis en interieur.
Eigen huis en interieur zou foto’s van het huis en van de tuin komen maken, dus was het erg belangrijk dat alles er keurig netjes uitzag. Het gazon moest gemaaid worden, graskanten geknipt, dood blad moest uit de tuin en ook de borders moesten worden opgeschoond.
Deze tuin aan het Veersemeer heeft een groot gazon en veel border ruimte. 
De borders zijn hoofdzakelijk ingeplant met siergrassen ( Pennisetum alopecuroides) met daar tussen geplant enkele bomen zoals: Acer campestre ( Veld esdoorn) en Quercus robur (ZomerEik)
Ook zijn er op bepaalde plekken wat olijfwilgen aangeplant. De tuin is afgescheiden met een haagbeplanting van Cupresso cyparis ‘Leylandii’ op de grindpaden zijn enkele Essen aangeplant

Foto’s van deze tuin staan onderaan het weblog…

Donderdag 24 Juni :

Met het Edudelta college Goes , heb ik een excursie gemaakt naar :De vijvertuinen van Ada Hofman.
We vertrokken die dag om 08.00 uur S’ morgens met een volle bus studenten richting het plaatsje Loozen, bij Hardenberg.  Hardenberg is een stad aan de Overijsselse Vecht in de provincie Overijssel. Vanaf Goes hebben we gedurende de heen reis ruim vier uur in de bus gezeten! En dat alles zonder ‘fatsoenlijke’ koffie of een tussenstop. Ook had de bus geen airco, en was het echt bloedheet in dat ding!!!! Het was namelijk een prachtig zonnige , des al niet te min ..ook een vrij hete dag … Ondanks dit alles gezegd te hebben, mocht dit de pret en het enthousiasme niet drukken, ook niet bij de andere studenten…

Toen we rond 12.00 uur bij Ada Hofman aankwamen kregen wij de mededeling dat we slechts twee uur de tijd kregen om deze tuin te bezichtigen, en dat we dus rond 14.00 terug bij de bus moesten staan.We vonden het jammer dat we voor 8 uur reizen, maar zo kort konden blijven.. En ook dit mocht de vreugde en opwinding onder de studenten niet drukken! Nadat we bij aankomst bij de balie waren ingecheckt , kregen we vrijwel direct een rondleiding van een van de hoveniers aanwezig.Hij vertelde ons dat hij samen met een andere collega, de gehele tuin het hele jaar rond onderhoud. Ook vertelde hij van alles over de vijvertuinen , het aanleggen en onderhouden van vijvers , en de geschiedenis van het park zelf.

De schitterende 2,25 ha. omvattende vijvertuin is in 1987 aangelegd door Ada Hofman, auteur van verschillende vijverboeken. Ongeveer 30 tuinen met daarin 50 vijvers zijn geprojecteerd rondom drie grote natuurvijvers en vormen samen de grote tuin. Ada Hofman is er in geslaagd om één van de grootste verzamelingen planten, struiken en bomen van ons land bijeen te brengen, ongeveer 3000 verschillende soorten vindt de bezoeker in de tuin. In de vijvers en ook in de tuin zijn veel dieren uitgezet, o.a. ringslangen, kikkers, hazelwormen, diverse vissoorten, salamanders en hagedissen. In de privé-tuin, welke niet toegankelijk is voor bezoekers, staan twee bronzen beelden, voorstellende Ada Hofman die, na het planten van waterlelies, door haar man uit het water wordt geholpen.
Eind oordeel :het was een kort dagje Ada hofman , maar wel de moeite waard!

                                     Foto’s : Excursie Ada Hofman 2010 :
                                        Meer foto’s van deze excursie vind u in de fotogallerij





Vrijdag 25 Juni

Bij twee grote klanten in Kamperland het tuinonderhoud verzorgen.
Naast het reguliere onderhoud moesten ook de hagen geknipt worden.
Voornamelijk Eleagnus hagen… Eleagnus is een groenblijvende heester.



Aanvullende info:

Eleagnus ebbingei :
Deze ‘Olijfwilg ‘ doet het vrij goed aan de Zeeuwse kust. Ze verdragen de kleibodem en de zilte zeelucht.Dit komt O.A. door het bladstructuur van de plant. De bladeren zijn ‘leerachtig.’Als de Eleagnus in bloei staat ruikt het heerlijk. Eleagnus wordt in Zeeland veel gebruikt als haagbeplanting.

Voordelen :
1. Goedkoop.
2. Sterk gewas.
3.Groenblijvend
4.Verdragen het Zeeuwse klimaat goed..
5.Weinig last van ziekten en plagen.
6. Door de harde groei, snel een dichte haag..
7. Verdraagt snoei goed.

Nadelen:
1. Harde groei kan ook als nadeel gezien worden.
2. De struik heeft geen bijzondere sierwaarde.
3. Verliest het hele jaar door veel dood blad.
4.De plant produceert een poederachtige stof op de bladeren van de plant.
De plant produceert deze stof om insecten te weren , maar is ook bij mensen irriterend aan de luchtwegen.
Eleagnus ebbingei

                                      Foto’s : Woensdag 23 Juni:
Borders ingeplant met siergrassen : Pennisetum alopecuroides.
Gazon achtertuin met uitzicht op het Veersemeer.
Uitzicht vanaf de Balustrade linkerkant.

Uitzicht vanaf de balustrade rechterkant.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten