8 maart 2010

Weblog week 10: Snoeien van fruitbomen


Maandag 8 Maart:


Vandaag moesten we bij een klant een stuk straatwerk ophalen en overnieuw leggen.
Een gedeelte van het straatwerk was verzakt vanwege een te natte ondergrond. De bestrating moest er dus uit , en opnieuw moest de ondergrond worden opgevuld met plaatzand en geëgaliseerd worden. Daarna hebben we de tegels opnieuw gelegd. Hier hebben we een halve dag over gedaan.
In de middag hebben we bij enkele klanten in Wissenkerke onderhoud aan de tuin verricht.
Het onderhoud bestond voornamelijk uit het opknappen van de tuin : de voorjaarsbeurt.

Werkzaamheden waren:

1.Dood blad ruimen.
2.Het snoeien van heesters en rozen.
3.Onkruid uit borders verwijderen.
4.Oppervlakkige grondbewerking toepassen met cultivator.
5.Graskanten steken van het gazon.

Woensdag 10 Maart:


Woensdagochtend zijn we bij een boerderij bezig geweest met het snoeien van fruitbomen waaronder appel en perensoorten.  Na het snoeien van de fruitbomen in de boomgaard, moest er nog een windsingel worden bij gesnoeid van Alnus glutinosa (Zwarte Els)
De windsingel zorgt ervoor dat de wind uit de polder wordt tegen gehouden,zodat de fruitbomen in de boomgaard zich beter kunnen ontwikkelen.
Van tijd tot tijd moet de windsingel echter worden afgetopt om ervoor te zorgen dat de windsingel niet te hoog en te breed wordt.  Toen we klaar waren met de windsingel had de klant ook het verzoek om een vleugelnoot in de voortuin om te zagen en er stukken brandhout van te maken. Hier zijn we de rest van de dag zoet mee geweest……


Donderdag 11 Maart:

We hebben Donderdag een collega hovenier uit de brand geholpen.
Deze man had het erg druk, en kon niet op tijd rond komen met alle voorjaarsbeurten die hij op het programma had staan. Hij had ons gevraagd of wij twee tuinen voor hem konden opknappen.
We hadden een dag de tijd om deze klus te klaren en het was een heel karwei.


Vrijdag 12 Maart:

Vrijdag zijn we naar een nieuwe klant gegaan in Kortgene.
Deze mensen wilde de achtertuin opgeruimd hebben. Omdat deze mensen al wat ouder zijn kunnen ze het zelf niet meer. In de tuin moest er worden gesnoeid ,blad moest worden opgeruimd, en er moest oppervlakkige grondbewerking worden toegepast in de borders.
Aan het einde van de middag moesten we in Kats een Prunus serrulata snoeien bij een mevrouw. In de boom zat een rare vertakking die was uitgegroeid tot een zeer dikke stam. De stam ontnam erg veel licht uit de tuin,dus kregen we de opdracht om de vertakking uit de boom weg te zagen.


Aanvullende informatie : Woensdag 10 Maart.

1.Snoeien van fruitbomen.

Fruitbomen worden in deze periode van het jaar gesnoeid. ( voorjaar)
Beknopt komen de snoeiregels voor verschillende fruitsoorten op hetzelfde neer.
Het doel is bij alle fruitbomen gelijk ; namelijk zorgen dat de vruchtproductie optimaal is, en zorgen dat er voldoende licht en lucht in de kroon kan komen.  En dat de boom evenwichtige kroon krijgt
Licht is nodig voor de productie van voedsel, en dus voor de ontwikkeling van de vruchten.
Lucht is nodig voor het opdrogen van het gewas. Als het gewas te lang nat blijft verhoogd dit de kans op schimmelinfecties zoals meeldauw,loodglans en Roest.

Deze schimmelinfecties kunnen in de praktijk niet/nauwelijks voorkomen worden, maar je kunt de kans op schimmelinfecties wel verkleinen door een goede snoei toe te passen.
Schimmelinfecties kunnen curatief bestreden worden met de daarvoor bestemde bestrijdingsmiddelen. In deze tijd van het jaar worden dus de foute takken uit de kroon gehaald.
( Dikke takken,zieke takken en waterlot) Belangrijk bij het snoeien van fruitbomen is, dat je snoeit bij droog weer en een juiste temperatuur.( niet te koud) Snoeien bij nat weer gecombineerd met lagere temperaturen verhoogd de kans op schimmelinfecties.

Snoeien bij vorst moet ook worden voorkomen. Als het vriest kunnen de verse snoeiwonden kapot vriezen, waardoor schimmel en bacterie aantastingen zich makkelijker kunnen vestigen in de beschadigde snoeiwond. Men moet daarom de snoeiwonden na het snoeien behandelen met een schimmeldodend afdekmiddel (Topsin M) Zo wordt de wond afgedekt en is het beschermt tegen schimmelinfecties, bacterie infecties  en andere aantastingen. Het snoeien van de fruitbomen op deze klus bestond uit het verwijderen van dode en zieke takken en met name het verwijderen van waterlot.


Waterlot

Waterloten zijn snel groeiende scheuten, die verticaal door de kroon groeien. Waterloten dragen veel bladeren, maar geen vruchten.  Waterloten nemen veel voedsel en licht uit de kroon weg wat ook ten koste gaat van de vruchtzetting. Dit waterlot moest dus worden weg gesnoeid..
Let er bij het snoeien goed op dat je de boom niet in een keer te heftig snoeit.
Je mag per snoeibeurt niet meer dan 20% van het kroonoppervlak wegsnoeien.
Dit wordt in vakthermen de 20% regel genoemd. Bij een te zware snoei worden slapende knoppen gestimuleerd, en wordt er alleen nog maar meer waterlot gevormd in het voorjaar wat daarop volgt .
De boom moet zijn groeikracht kwijt, en daarom ontstaan deze loten. De vorming van waterlot moet je dus zien te voorkomen. Je moet bij het snoeien ook goed kijken naar de takken die wel wilt behouden. De takken die je moet zien te behouden zijn de gezonde , horizontaal groeiende takken waar het kortlot aan zit. Op het kortlot worden de vruchten namelijk gevormd. Ook moet je er met de snoei voor zorgen dat er licht en lucht in de kroon kan komen en dat je daarbij de juiste takken verwijderd.. Het snoeien van fruitbomen vereist gevoel en ervaring, ga dus niet in het wilde weg lopen knippen in een fruitboom als je er geen verstand van hebt. Als een fruitboom jarenlang foutief gesnoeid is , wordt het lastig om de boom weer in een goede staat te krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten