26 juli 2010

weblog week 30 : Bemesten van gazons

Maandag 26 Juli :


In de ochtend hebben we in Kortgene het tuinonderhoud verzorgt bij twee klanten.
Zo hebben we de gazons bemest en perken opgeschoond.
In kamperland hebben we bij diverse klanten gazons bemest en hagen geknipt.



Dinsdag 27 Juli :

Dinsdagochtend hebben we bij een klant in Kats het riet rond de natuurvijver verwijderd en afgevoerd in de middag zijn we in Kamperland bezig geweest.
Bij enkele vaste klanten onze werkzaamheden bestonden uit het bemesten van gazons en het bestrijden van onkruiden op verhardingen.


Woensdag 28 Juli :

Bij een klant in Wissenkerke hebben we de hagen geknipt en het gazon bemest.
Verder hebben we bij een klant in Kamperland het tuinonderhoud verzorgt en het gazon bemest.



Donderdag 29 Juli :

In de ochtend in Colijnsplaat bij verschillende vaste klanten het tuinonderhoud verzorgt. In de middag hebben we bij onze vaste klanten in Kortgene het tuinonderhoud verzorgt.
Ook hebben we bij een klant in Kortgene 3 Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ geplant.



Vrijdag 30 Juli :

Bij twee klanten in Kamperland het tuinonderhoud verzorgt .



Bemesten van het gazon : Groei van het gazon en bemesting.

Frequentie :
Het tijdig bemesten van uw gazon is erg belangrijk voor de kwaliteit van de grasmat. Het tijdstip van bemesten is dus belangrijk. Ook kan men kiezen tussen verschillende soorten meststoffen die in de handel verkrijgbaar zijn: kunstmeststoffen of organische meststoffen. Het gazon wordt afhankelijk van de groeiomstandigheden 3 of soms 4 x per jaar bemest.

1x in het voorjaar April / Mei 1 of 2x in de zomer Juni / Juli / Augustus en 1 x in het najaar. Oktober / November. Het is duidelijk dat wanneer het gras het hardst groeit , het ook het meest behoefte heeft aan voeding en dus bemesting. Kijk dus bij het bemesten niet alleen naar de regeltjes , maar ook naar hoe het gras zich ontwikkeld. Het grasgroeimodel is gebaseerd op twee variabelen: temperatuur en neerslag.


Groeiomstandigheden:
De groeipieken van het gras vallen in Mei en Augustus. In deze maanden zijn de groeiomstandigheden voor het gras optimaal. In deze periodes is er normaal gesproken voldoende neerslag en ook is de temperatuur voor de ontwikkeling van het gras optimaal, het is niet te koud maar ook niet te warm. Het gras groeit het hardst bij een gemiddelde temperatuur van 15 graden overdag.  De Optimum temperatuur voor de grasgroei ligt tussen de 15 en 25 graden. De grasgroei staat stil bij temperaturen boven de 25 graden. Verder is aangenomen dat onder een gemiddelde etmaaltemperatuur van 6 graden gras niet zal groeien.


Het weer van de zomermaanden 2010: Juni /Juli / Augustus Bron: KNMI
De zomer was warm met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 17,7 °C tegen 16,6 °C normaal. In deze maanden viel gemiddeld over het land 270 mm neerslag tegen 202 mm normaal.


Juni:
De eerste week van juni was fraai en warm, daarna volgde een periode met normale temperaturen. Vanaf 22 juni was het volop zomers. Dit vaak zonnige en zeer warme weer hield een maand aan. Vanaf 21 juli verliep de rest van de zomer wisselvallig en schommelde de temperatuur meestal rond het langjarige gemiddelde. Juni was warm met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 16,4 °C tegen 15,2 °C normaal. Juni was erg droog met gemiddeld over het land 23 mm neerslag tegen 71 mm normaal. Vrijwel de complete maandsom neerslag viel tijdens de tweede week van juni, toen een depressie het weer bepaalde.


Juli:
Juli was zeer warm en eindigde met 19,9 °C tegen een langjarig gemiddelde van 17,4 °C zelfs op de vijfde plaats in de rij van warmste julimaanden sinds 1901. In juli viel 76 mm; vrijwel de normale hoeveelheid van 70 mm. Het ging hierbij veelal om kortdurende (onweers)buien,

Augustus:
Augustus was aan de koele kant met 16,8 °C tegen 17,2 °C normaal.
Augustus was met 170 mm tegen 62 mm normaal de op één na natste oogstmaand sinds 1901.
De natste augustusmaand was die van 2006 met 185 mm.

Door de langdurige droogte in Juni gecombineerd met de hoge temperaturen,heeft het gras dit jaar op veel plaatsen schade opgelopen tijdens deze periode. Bij veel klanten zag je dode plekken in het gazon. Door het neerslagoverschot in Juli / Augustus en September heeft het gras zich weer aardig kunnen herstellen.




Foto’s : resultaat van de droge maand Juni.

















Dode plekken in de grasmat..




















Voedingsstoffen en meststoffen:

Gras heeft voor een goede ontwikkeling een juiste hoeveelheid stikstof nodig. Stikstof (N) zorgt voor voldoende grasgroei een mooie groene kleur en een stevig gazon. Ook zijn fosfaat(P) en Kali(K) belangrijke voedingsstoffen voor de grasontwikkeling. Deze drie voedingselementen noemen we de hoofdbestanddelen (NPK) Een andere belangrijke voedingselement zijn O.A. Magnesium en Calcium. In het najaar wordt het gazon voor de laatste keer bemest met een kali meststof , waarin een hogere hoeveelheid Kali beschikbaar is. Kali zorgt voor de weerstand en het afharden van gewassen.


Kunstmestkorrels:
NPK 12- 10-18 kunstmestkorrels bevatten puur de drie hoofdelementen: stikstof ,fosfaat en kali in een uiterst geconcentreerde hoeveelheid. Magnesium en Calcium, wat ook belangrijke voedingselementen zijn voor de grasontwikkeling, ontbreken bij deze kunstmestkorrels. Een groot voordeel van deze kunstmeststoffen is dat ze relatief goedkoop zijn. Nadelen van de kunstmestkorrels is dat de kans bestaat op verbranding van het gras door een te hoge of verkeerde dosering ,of het verkeerd toepassen van de Kunstmestkorrels. De werking van kunstmest is vrij kort : 4-5 weken. Dit omdat de voedingsstoffen snel uitspoelen, en zich niet kunnen binden aan de bodem. Doordat de voedingsbestanddelen direct opneembaar zijn voor de grasplanten , en deze zelf niet in staat zijn de opname van voeding te reguleren, ontstaat er na de kunstmest gift een ongecontroleerde groeiboost van het gras.  Het gras groeit te hard en ongecontroleerd en hierdoor ontstaan ook grove grassen in het gazon. Door de snelle groei van het gras door het gebruik van kunstmest zal men het gazon wel vaker moeten maaien dan bij organische meststoffen. Kunstmest voegt niks extra toe aan de bodem.

Organische gazonmest:
Professioneel samengestelde , organische meststoffen zijn een beter alternatief dan de goedkope kunstmestkorrels. Bij organische gazonmeststoffen kun je denken aan de mestgranulaten van DCM. Wij als hoveniersbedrijf gebruiken zelf ook deze vorm van bemesting. Organische meststoffen zijn langzaam werkende , lang werkende meststoffen en bevatten tevens andere belangrijke voedingsbestanddelen(mgO en Ca) en niet alleen de drie hoofdbestanddelen(NPK). Organische meststoffen hebben een lange werking van zo’n 3-4 maanden. Dit komt omdat organische stoffen eerst onder invloed van bacterieen in de bodem moeten worden afgebroken, en omgezet in plantvoedende bestanddelen.


Hierdoor is de kans op overbemesting en of verbranding ook gering TOV kunstmestkorrels. Tevens wordt de groei en de ontwikkeling van de grasplantjes door bemesting met organische meststoffen beter gereguleerd dan bij geconcentreerde kunstmestkorrels. Bij het gebruik van kunstmestkorrels groeit het gras na de mestgift in een korte periode, overdadig hard. Bij het gebruik van organische mest zullen de voedingsbestanddelen geleidelijk ter beschikking komen voor de grasplantjes. De planten kunnen het voedsel opnemen wanneer de behoefte daar is. Hierdoor verloopt de ontwikkeling van het gras natuurlijker dan bij het gebruik van kunstmestkorrels. Bij het gebruik van organische meststoffen zorg je ervoor dat het voedingsgehalte in de bodem op peil wordt gehouden, en dat het nuttige bodemleven die de stoffen in de bodem afbreekt en omzet ook gestimuleerd wordt. Organische stoffen hebben de eigenschap zich te kunnen binden aan de bodem. Als er veel organisch materiaal in de bodem aanwezig is betekent dit in de meeste gevallen vaak ook een vruchtbare grond : genoeg voeding , een juiste bodemstructuur en een actief nuttig bodemleven.




Voor het toepassen van de meststoffen moet u de gebruiksaanwijzingen volgen op de verpakking van het desbetreffende product of merk.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten