11 oktober 2010

Weblog week 41: aanleggen van een gazon

Maandag 11 Oktober:


Maandagmorgen zijn we begonnen met het knippen van hagen bij een klant in Kortgene. Vele hagen van Liguster, Taxus en Prunus hebben we geknipt. Omdat de tuin erg groot is hebben we veel werk gehad aan het knippen van de hagen. We zijn hier de hele dag bezig geweest en een gedeelte van Dinsdagmorgen.


Dinsdag 12 Oktober :

Dinsdagmorgen zijn we verder gegaan in Kortgene met het knippen van de hagen. Toen we hiermee klaar waren hebben we bij de klant ook het gazon gemaaid , bemest , hebben we de borders opgeschoond en de bestrating bespoten tegen onkruiden. Toen we hier vervolgens klaar waren hebben we bij een weer andere klant in Kortgene bosplantsoen gezaagd.


Woensdag 13 Oktober : opknappen van een tuin deel2

Vorige week Donderdag( zie weblog week 40) zijn we begonnen met het opknappen van een achtertuin in Kloetinge. De achtertuin moest worden ontdaan van al het onkruid , en ook moest het bestaande gazon worden verwijderd en moest er een nieuw,strak gazon worden aangelegd in de achtertuin van +- 35 m2. De achtertuin was een grote wildernis geworden door lang ,achterstallig tuinonderhoud. Er waren geen duidelijke lijnen meer in de tuin te herkennen. Er was alleen een chaotisch aanzicht van allerlei ruige onkruiden en wilde planten. Zo stonden er veel Solidago ( Gulden Roede) , brandnetels en distels. Deze onkruiden zaaien zich snel uit, en woekeren door heel de tuin als men er niks tegen doet.

De Gulden Roede hebben we moeten uitsteken met de spa vanwege hun hardnekkige wortels. De rest van het onkruid hebben we grofweg met de bosmaaier plat gemaaid. De grond waar de onkruiden groeiden hebben we met de hand volledig omgespit. Na het spitwerk hebben we bemeste tuinaarde over het grondoppervlak verdeeld en dit door de grond gefreesd, om de bodemstructuur van de grond te verbeteren. Toen de grond voldoende gefreesd was en het de juiste structuur had verkregen, hebben we de grond oppervlakkig geëgaliseerd met de hark.


Tijdens het harken kom je nog wel het een en ander tegen in de grond zoals : Stenen, onkruiden en wortels. Dit moet uiteraard uit de bodem worden verwijderd. Toen de grond mooi vlak lag hebben we de grond met de grasrol aangerold. Door de grond aan te rollen wordt de overtollige lucht uit de bodem gedrukt. Dit aanrollen is nodig om verzakkingen in het gazon te voorkomen in de toekomst, door het inklinken van de grond. Na het aanrollen van de grond hebben we het grondoppervlak opnieuw geëgaliseerd met een rijbalk om een mooie strakke ondergrond voor het gazon te verkrijgen waarop vervolgens de graszoden worden gelegd. Na het leggen van de zoden moet men het gazon nogmaals aanrollen met de grasrol, zodat het wortelgestel van de zoden een goede aansluiting krijgt met de ondergrond. Het nieuwe gazon in de achtertuin geeft de tuin meer  'Body' .
Foto’s van het eindresultaat staan onderaan de weblog

Donderdag 14 Oktober :

Vandaag ben ik met het Edudelta college Goes op excursie geweest naar de tuinen van Appeltern. Appeltern is een dorp en voormalige gemeente in het Land van Maas en Waal met circa 800 inwoners, behorend tot de gemeente West Maas en Waal in de Nederlandse provincie Gelderland. In het dorp Appeltern bevindt zich het park : De tuinen van Appeltern. Het park is 15 hectare groot en er bevinden zich meer dan 200 modeltuinen in Appeltern.
De verschillende modeltuinen zijn een inspiratie voor tuinliefhebbers,hoveniers , tuinarchitecten en kunstenaars.
Je vindt in Appeltern diverse uiteenlopende tuinstijlen van baroktuinen tot mega futuristische , kunstzinnige voorbeeldtuinen..
Al eerder heb ik de Tuinen van Appeltern bezocht in 2009 , en ik was al bekend met het oude gedeelte van het modeltuinen complex.  De trendtuinen en de festivaltuinen zijn sinds dit jaar nieuw te bewonderen in Appeltern. Deze tuinen geven een beeld weer dat de tuinarchitectuur van de toekomst steeds meer in verbinding staat met hedendaagse kunst, hedendaagse architectuur, en de nieuwste mode en trends op het gebied van tuinmeubels. De tuinen van de toekomst min of meer. Het nieuwe gedeelte is echt schitterend, en het is zeker de moeite waard om de tuinen van Appeltern te bezoeken.
Foto’s van deze excursie staan in de fotogallerij.


Vrijdag 15 Oktober ::

Het tuinonderhoud gedaan in Wissenkerke bij een vaste klant.
We hebben hier het gazon gemaaid , graskanten geknipt , borders opgeschoond en violen geplant. Verder hebben we bij een andere klant in Colijnsplaat gewerkt. Bij deze klant moesten oude grindtegels worden afgevoerd en het een en ander aan groenafval.




Foto’s : Woensdag 13 Oktober




Geen opmerkingen:

Een reactie posten