28 juni 2010

Weblog week 26 : knippen van hagen

Maandag 28 Juni :

S’ morgens vroeg zijn we begonnen bij een mosterdfabriek in Zierikzee.
Er moesten onkruiden van de bestrating worden opgeschoond met de bosmaaier. Hier waren we Zaterdagochtend ook al bezig geweest, en moesten hier nog wat werkzaamheden afmaken. Toen we klaar waren bij de mosterdfabriek zijn we doorgereden naar Kamperland. In Kamperland moesten we bij een nieuwe klant alle hagen snoeien. Dit was heel veel werk! De tuin bestond bijna alleen maar uit hagen en het was een gigantische tuin! We hebben hier nog een aantal uren gewerkt en toen hebben we de werkzaamheden gestaakt vanwege het warme weer.


Dinsdag 29 Juni :

Dinsdagmorgen zijn we verder gegaan waar we gebleven waren, namelijk in Kamperland. Hier zijn we verder gegaan met het snoeien van de vele hagen die in de tuin stonden.
Na de middag moesten we naar Kortgene om bij een klant hagen van Hedera helix ( klimop) te snoeien. Normaal gesproken spreek je hierbij niet over een haag maar over een afrastering of afscheidingswand. Hedera kan namelijk niet als haagbeplanting worden aangeplant zonder steunmateriaal. Eerst wordt er een afscheiding geplaatst van hardhouten palen met daartussen betongaas op de gewenste hoogte. De klimopplantjes worden tegen het gaas aangeplant +- 4 per strekkende meter.Vervolgens klimmen de planten langs het betongaas naar boven.
Omdat Hedera helix zeer hard groeit, heb je snel een dichte,groene wand.
Het Nadeel van Hedera helix kan zijn dat er veel ongedierte in komt, en dat het naar verloop van tijd een beetje smerig kan worden. Ook is Hedera helix een groenblijvende klimplant. Dit betekent dat de plant het hele jaar door dood blad laat vallen..dus moet je vaak blad ruimen.

Foto’s : Dinsdag 29 Juni
Afscheidingswand met Hedera helix.
Mooi strak knippen …
Haag gezien van de andere kant..
Woensdag 30 Juni :

S’morgens bezig geweest in Kats bij enkele vaste klanten voor het tuin onderhoud. In de middag hagen geknipt bij een vaste klant in kamperland.


Donderdag 1 Juli :

S’Morgens begonnen in Kats met het maaien van gazons.
Daarna zijn we doorgereden naar Kamperland om bij een vaste klant hagen te knippen van Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ ( laurierkers) Dit was veel werk want het is een zeer grote haag! We zijn hier de rest van de middag mee bezig geweest.


Vrijdag 2 Juli :

Vrijdagmorgen zijn we verder gegaan waar we gebleven waren namelijk het knippen van de Prunushaag in Kamperland. Toen we bij deze klant klaar waren hebben we bij wat kleinere klanten nog wat tuinonderhoud gedaan.


Haag van Prunus laurocerasus ´Rotundifolia´

Aanvullende info:

laurierkers

De laurierkers (Prunus laurocerasus) is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae) die van nature voorkomt in Zuidoost-Europa en Klein-Azië.[1] Als boom kan de laurierkers een hoogte van 14 m bereiken, maar hij komt ook als struik voor, bijvoorbeeld in bossen. De gebruikelijke hoogte bedraagt 6-8 m.[2][3]

Kenmerken

De plant heeft gewoonlijk een brede en gespreide kroon. De schors is bruinachtig grijs met duidelijke lenticellen (luchtporiën). De langwerpige tot Lancet vormige bladeren zijn lichtgroen en krijgen met het ouder worden een wat donkerder tint. In de winter blijven ze groen.
De afmeting varieert van 8 x 2,5 tot 13 x 7cm. De laurierkers heeft roomkleurige bloemen die opvallend ruiken. De bloemen staan in rechtopstaande trossen van 8-13 cm lang en hebben kroonbladen van 4-7 mm lang. De bloemen bloeien echter enkel bij vrijstaande struiken die veel licht krijgen. Gesnoeide struiken bloeien zelden. De laurierkers heeft paarszwarte, circa 2 cm grote bessen.

Gebruik

De struik is al sinds de 16e eeuw in cultuur. Hij geldt als ijzersterk en neemt genoegen met vrijwel elke grondsoort ( bodemvaag ) en standplaats, zowel in zon als in de schaduw. Ook aan zee doen ze het goed!Een enigszins vochthoudende bodem verdient echter de voorkeur. De zwarte bessen worden graag gegeten door vogels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten