21 maart 2010

Weblog week 11: Verticuren van gazons


Maandag 15 Maart:


Vandaag moesten we een bestaand stuk bestrating van 30 M2 herleggen.
De bestrating was een pad langs een schuur.
De klant had het pad zelf aangelegd, maar het pad was verzakt door een onstabiele ondergrond.
De bestrating moest worden opgehaald, hoogtes moesten opnieuw worden uitgezet en opsluitbanden opnieuw gesteld. Er moest plaatzand worden aangevuld en aangetrild ,het zandbed moesten we opnieuw egaliseren en de tegels moesten worden gelegd en afgetrild.


Dinsdag 16 Maart:
schooldag


Woensdag 17 Maart:
Bij een aantal vaste klanten in Kamperland zijn we begonnen met het verticuteren van de gazons.
Het gazon moet men jaarlijks in het voorjaar verticuteren om mos en dood gras uit het gazon te verwijderen.Een aantal weken geleden hebben we bij deze klanten het gazon behandeld met ijzersulfaat. ( zie weblog week 8)

IJzersulfaat past men toe als men veel last heeft van mos in het gazon.
Door het mos te behandelen met ijzersulfaat gaat het dood, en verkleurt het zwart. Als het mos dood is, laat het zich beter verwijderen uit het gazon tijdens het verticuteren. Nu is het mos dood, en dus kunnen we beginnen met het verticuteren van de gazons.  Er is mij opgevallen dat de mosvorming in gazons dit jaar extreem te noemen is. Dit komt door de langdurige kou periode van afgelopen winter, gecombineerd met de vochtige omstandigheden waarin de mossen goed gedijen.
We hebben de gazons bij onze klanten geverticuteerd ,en vervolgens de gazons opnieuw doorgezaaid en bemest.

Foto’s en aanvullende informatie over het verticuteren van gazons staan onderaan mijn weblog.


Donderdag 18 Maart:Hebben we bij een vaste klant in Colijnsplaat de tuin een voorjaarsbeurt gegeven.
De voorjaarsbeurt bestond onder andere uit : Het snoeien van vorstgevoelige heesters zoals : Buddleja davidii(vlinderstruik)Het snoeien van rozen, en het afknippen van dode stengeldelen van vaste planten. Ook hebben we dood blad en onkruid uit de borders verwijderd,
en oppervlakkige grondbewerking toegepast. De diverse gazons rondom het huis hebben we gemaaid, de graskanten gestoken en ook hebben we organische meststoffen over de gazons verdeeld.
Hiervoor gebruiken we de meststof DCM gazon pur.Gazon pur bevat kalkbestanddelen waardoor de groei van het mos geremd wordt. Het was een grote tuin en we zijn hier het grootste gedeelte van de dag bezig geweest.


Vrijdag 19 Maart:


Bij een klant in Kamperland hebben we de tuin een grote voorjaarsbeurt gegeven.
De werkzaamheden bestonden OA. uit het knippen van enkele hagen van Cupresso cyparis ‘Leylandii’ en een haag van Eleagnus ebbingei. ( Olijfwilg)
Verder hebben we rozen gesnoeid , lavendel geknipt, en het gazon geverticuteerd waarna we het vervolgens opnieuw hebben ingezaaid. Hier waren een ochtend mee bezig geweest.
In de middag hebben we het vaste tuinonderhoud gedaan bij enkele vaste klanten.


Zaterdag 20 Maart:
Bouw materialen gehaald voor een schutting die we Maandag gaan zetten.
Ook hebben we plantmateriaal ingekocht voor een aantal klanten.

                                 
                                 Fotos week 11: 

                              Woensdag 17 Maart: verticuteren van het gazon.

 Mos en dood gras wordt door de verticuteermachine uit het gazon gekamd.
Verticuteersel opmaaien met de grasmaaier…
Opharken van overblijvend mos wat niet door de maaier wordt opgezogen.
Het gazon doorzaaien met graszaad.
Gazon afdekken met bemeste tuinaarde.

                                              Foto's week 32:


Resultaat in de zomer : een prachtig frisgroen gazon.



Aanvullende informatie : onderhoud aan het gazon:

Om een gazon in een goede conditie te houden moeten we het goed verzorgen. Het onderhoud aan gazons wordt nog vaak onderschat.

Jaarlijks onderhoud aan het gazon:

1.Maaien van het gazon:

Men moet het gazon in het voorjaar en in de zomer regelmatig maaien.
Hierdoor worden de grasplantjes gestimuleerd om uitlopers te vormen zodat er een dichte zode gevormd wordt. In de theorieboeken wordt vaak geadviseerd het gazon 2x per week te maaien. In de praktijk blijkt echter vaak dat 1x per week voldoende is. De beste maaihoogte ligt tussen de 2,5 en 3 cm. Bij extreme warmte of kou moet men het gras echter wat langer laten om het gras te beschermen.
In deze omstandigheden kunt u het maaien dan ook maar beter overslaan.
Men moet het gras regelmatig maaien om ervoor te zorgen dat de grasplanten voldoende lucht en licht krijgen. Als het gras te lang wordt kan het verstikken door een gebrek aan licht en zuurstof.
Als men vervolgens na lange tijd het gazon weer maait, zal men gele plekken in het gazon kunnen waarnemen. Op deze plekken is het gras verstikt, en hier zal het gras afsterven.
De gele plekken worden vervolgens dode plekken in het gazon…
Op de plekken waar het gras afsterft , zullen mossen en onkruiden zich snel gaan vestigen, ontwikkelen en vermeerderen. Het dode gras vormt een viltlaag in het gazon.
Door de viltlaag in het gazon wordt de bodem verdicht, waarna verzuring van de bodem zal plaatsvinden. Een zure, natte bodem is ideaal voor de ontwikkeling van mos , maar niet voor de ontwikkeling van de grasplantjes. Daarom is het noodzaak deze viltlaag , en het mos uit het gazon te verwijderen door middel van het verticuteren van het gazon. Om de zuurgraad van de bodem te neutraliseren geeft men het gazon in voor- of najaar een kalkbemesting.



2.Bemesten van het gazon:

Men moet het gazon 3x per jaar bemesten. Een keer in het voorjaar( April/ Mei)
een keer in de zomer ( Juli / Augustus) en een keer in het najaar (Okt/ Nov)
In het voorjaar en in de zomer moet men het gazon bemesten met een groei meststof.
Veel mensen gebruiken hiervoor goedkope korrelmest/ kunstmest.
Men kan er echter ook voor kiezen om organische mestkorrels te gebruiken.
Deze keuze is vaak persoonlijk..  Nadelen bij het gebruik van NPK korrelmest zijn O.A. het gevaar op overbemesting bij onzorgvuldig gebruik en verbrandingsverschijnselen.
Ook wordt de groei van het gras niet geremd/gereguleerd bij het gebruik van korrelmest. Dit komt door de hoge concentratie voedingszouten, met name Nitraten die direct voor de planten opneembaar zijn. Het resultaat is een ongecontroleerde en harde groei van het gras. Zelf verkiezen wij de organische mestkorrels als basis bemesting voor het gazon. Organische mestkorrels bevatten ook de hoofdbestanddelen NPK ( nitraat ,fosfaat en kali)

Het grote verschil tussen organische mestkorrels en kunstmest is dat de organische mest in de bodem wordt afgebroken door zuurminnende bacterieen. Hierdoor komen de voedingselementen geleidelijk vrij in de bodem waardoor de groei van het gras gereguleerd wordt. Hierdoor krijgt het gras beter de kans zich goed te ontwikkelen. Een ander voordeel van het gebruik van organische mestkorrels is dat er geen overbemesting kan plaatsvinden, en dat er ook geen nutteloze ballaststoffen in de bodem komen wat wel bij de goedkope kunstmestkorrels het geval is. Ook wordt het nuttige bodemleven gestimuleerd door het gebruik van organische mestkorrels. Wij gebruiken in het voorjaar en zomer de organische mestkorrels : Gazon Pur van het merk DCM.In het Najaar gebruiken we de organische mestkorrels Vivikali van het merk DCM. Vivikali bevat de hoofdelementen NPK . Vivikali bevat meer meer Kali dan de eerder genoemde meststof Kali in het najaar is nodig voor nodig voor het afharden van het gewas. De weerstand van de planten wordt verhoogd door een extra kali gift . Zo ondervinden de grasplantjes minder last van de kou periode in de winter.

3. Kalk bemesting in het voor of najaar:


Kalk wordt zoals al eerder gezegd in het voor of najaar gestrooid.
Kalk past men toe als bodemverbeteraar , en het neutraliseert de zuurgraad van de bodem.

Meer hierover kunt u lezen in weblog week 8.


4. Gebruik van ijzersulfaat:

IJzersulfaat gebruikt men om het mos in het gazon te doden dit is een vorm van curatieve bestrijding. Het mos moet men behandelen , een aantal weken voordat men het gazon gaat verticuteren. Het mos wordt gedood enzo zal men het mos beter kunnen verwijderen tijdens het verticuteren van het gazon.
Meer hierover kunt u lezen in weblog week 8.



5.Verticuteren van het gazon:

Het verticuteren van het gazon doet men in het voorjaar.(Maart/April)
Men moet het gras verticuteren voor de groeipiek in Mei.
Zo kan het gazon zich weer snel herstellen. Door het door de grasmat te verticuren met een speciale verticuteer machine wordt de viltlaag van dood gras , onkruid en mos uit het gazon verwijderd.
Nadat men het gazon geverticuteerd heeft,ziet men een gazon vol gaten.
Op deze plekken is het mos verwijderd uit de grasmat en men zal in eerste instantie een gehavend gazon aantreffen. Dit is echter maar van korte duur. Men moet het gazon nadat men het heeft geverticuteerd , opnieuw doorzaaien met graszaad en vervolgens bemesten. In het voorjaar zullen de jonge grasplantjes weer een mooie dichte zode vormen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten