2 januari 2010

portfolio : aanleg groen : aanleggen van beplanting

Verslag praktijkervaring :


Het aanleggen van beplanting.

23 November 2009.

Het project:

Het aanleggen van beplanting in lege plantvakken in de tuin.
De tuin waar we de plantvakken opnieuw moesten inplanten is gelegen aan een landgoed , een oude herenboerderij. Aan de voorkant van de enorme tuin waren nog enkele kale vakken die opnieuw moesten worden ingeplant. Het vak wat we moesten beplanten lag langs een weg.
De voorkant van de tuin was eerst afgeschermd door een ligusterhaag , maar omdat er veel ligusters versleten waren hebben we besloten de ligusters weg te halen,waardoor ook het zicht op de voortuin,gezien vanaf de weg beter was.  Toen we de ligusters hadden weggehaald , hebben we de kale grond van het plantvak oppervlakkig schoongemaakt : De grofste onkruiden hebben we verwijderd en ook wat bramen die over de grond kropen.

1.Grondbewerking:
De grond in het plantvak moest bewerkt worden , we hadden te maken met zware klei. Voor de grondverbetering hebben we 30 zakken compost gebruikt.
We hebben eerst de zakken compost gelijkmatig verdeeld over het plantvak.
Daarna hebben we met een frees de compost door de grond gewerkt.
Door de werking van Compost wordt zware klei ‘rul’ ,door de grond te frezen zorg je ervoor dat de klei gebroken wordt en dat de compost goed door de klei gemengd wordt, je blijft net zo lang frezen tot de grond de juiste structuur bereikt heeft.
Frezen van het plantvak.

Toen de grond de juiste structuur had verkregen ,hebben we de grond gelijkmatig over het plantvak verdeeld met een hark.
Nadat de grond gelijkmatig verdeeld was over het plantvak hebben we het plantmateriaal uitgezet .

2. Het plantmateriaal: keuze van beplanting.

Het is najaar, en met het najaar en vroege voorjaar in gedachte, zijn we voor de klant op zoek gegaan naar najaarsbloeiende,groenblijvende heesters. Heesters met een prachtige bessentooi of mooie najaarskleuren. Zo hebben we onder andere gekozen voor het volgende plantmateriaal:


1. Illex Aquifolium J.C. Van Tol :groenblijvende solitair, prachtige bessentooi.
2. Viburnum ‘ Gwenlian’ : prachtige bloemen.
3. Photinia ‘Red Robin’ :mooi gekleurd blad : groen en rood, groenblijvend.
4. Gaultheria procumbens :kleine sierheester met practige bessen.
5. Magnolia stellata :bladverliezende heester, voorjaarsbloeiend ,prachtige witte bloemen en mooie viltige knoppen.
6. Calicarpa bodnieri ‘Profusion’ : bladverliezende heester bekend om zijn fel gekleurde paarse bessentooi in de winter.
7. Skimmia japonica ‘Rubella’ : zuurminnende, groenblijvende heester,  met mooie, rode bloeiwijze in het najaar.
8. Viburnum opulus :bladverliezende heester met prachtige witte bloemen.
9. Erica carnea :wintervaste heide planten , zuurminnend. We hebben de witte en de rode variant gebruikt.
10.Cornus alba ‘Siberica’:witte bloemen ,rode takken , die sierlijk zijn in het najaar.
11. Viburnum davidii : groenblijvende heester met prachtige donkerpaarse bessen in het najaar.

Dit zijn slechts enkele plantsoorten die we gebruikt hebben.


We hebben duidelijk gekeken bij het uitzoeken van de beplanting naar de wintersierlijke kenmerken. Of het nu de prachtige bessen zijn of de mooie bloeiwijze.
Ook hebben we gelet op kleurcombinatie: overheersend groenblijvende heesters met overwegend rode of witte bloeiwijze. En de kleurcombinatie van groen of rode bladeren. Je moet zon najaarsborder niet te bont maken natuurlijk.
Ook hebben we van elk soort koppels gekocht :van ieder 2 of meer zodat je niet te veel verschillende plantensoorten krijgt, dit geeft een slordig eindbeeld.
3.Uitzetten van het plantmateriaal:
Bij het uitzetten van het plantmateriaal moet je letten op de volgende zaken:

1. Een Gelaagde structuur in de vakbeplanting  aanbrengen : hoge heesters achteraan ,laag groeiende heesters  vooraan.
2.Kleurcombinatie:  Zet planten naast elkaar die goed tegen elkaar afsteken.
3.Plantverband: plant ik in rechte lijnen,plant ik diagonaal of plant ik in driehoeksverband.
4.Groeiwijze van de planten: je moeten weten  hoe hoog en hoe breed het plantmateriaal wordt om een juiste plantafstand te  kunnen bepalen.


In de praktijk wordt hier niet altijd goed rekening mee gehouden ,je ziet dan dat de planten op de duur in elkaar gaan groeien,dus houd de juiste plantafstand aan.

4. Het planten:
Bij het planten van het plantmateriaal moet je op een aantal dingen letten:
Je moet het plantgat voldoende diep en breed maken zodat de kluit enkele centimeters onder de grond komt te liggen. De aarde onderin het plantgat moet een luchtige, voedingrijke grond zijn waarin de plant in het begin makkelijk wortels kan vormen, op deze manier zal de plant beter/ makkelijker aanslaan. Je kan een luchtig grondmengsel verkrijgen door de uitgegraven grond uit het plantgat te vermengen met compost of bemeste tuinaarde.

Je moet er op letten dat je de planten mooi recht in de plantgaten zet en met de mooie kant van de plant naar het gezichtsveld.

Als de plant goed in het plantgat staat vul je het plantgat op met aarde ,en vervolgens druk je de plant stevig aan met de handen zodat er goed contact is tussen de kluit en de aarde. Trap de planten niet aan met de hak, op deze manier beschadig je de kluit en de wortels.


5. Planttijd :
De beste tijd om planten is in het voorjaar : April/ Mei. In het najaar : Oktober/November.
Deze tijden zijn het beste om te planten omdat de verdamping in deze periodes nog beperkt is en dit voorkomt dus dat de planten snel uitdrogen.
Plantmateriaal in containers of potten worden geleverd met een goede kluit. Deze container/pot planten kun je in principe het hele jaar door planten omdat de planten uitgerust zijn met een goed ontwikkeld wortelgestel.
Toch is het meest raadzaam om de voorjaar of najaar plantijd aan te houden. In de praktijk gaat het soms anders, omdat klanten ook buiten deze tijden planten willen planten B.V. in de zomer.
Men kan de planten dan wel planten ,maar houdt de planten goed in de gaten en bij langdurige droogte moet men de planten dan wel bij gieten met water.
Containerplanten worden aangeduidt met de letter C op de letter P : container of pot met daarachter een cijfer bv C4 of P9. De cijfers geven de potmaat aan. Deze kwaliteitsaanduiding vind je vaak op de pakbonnen of facturen van plantenkwekers of groothandels.
In principe kan men containerplanten dus het hele jaar planten behalve bij langdurige droogte en vorst.


6. Eindresultaat:
Toen de planten in de grond waren gezet heb ik de grond in het plantvak oppervlakkig bewerkt met een cultivator, hierdoor verdeel je de grond netjes over het oppervlak en maak je de grond mooi los en werk je de lelijke voetstappen weg. Zo ontstaat er een strakker eindresultaat.
We waren erg tevreden over het eindresultaat en ook de klant was zeer te spreken over het geheel.

Hier nog enkele fotos: