20 september 2010

Weblog week 38 : Taxuskevers en de Taxus baccata

Maandag 20 September:

Bij een klant in Kortgene hebben zijn we een groot gedeelte van de dag bezig geweest met het knippen van hagen en het snoeien van heesters.


Dinsdag 21 September:

Vandaag hebben we het vaste tuinonderhoud verzorgd bij onze vaste klanten in Kats en Colijnsplaat.


Woensdag 22 September:

Tuinonderhoud verzorgd bij onze vaste klanten in Wissenkerke.

Na de middag hebben we bij een klant in Kamperland Nemathoden gegoten.
Door Nemathoden te gieten wordt de Taxuskever bestreden.
Deze klant heeft erg veel last van de vraat van de Taxuskever. Al vele gewassen in de tuin zijn door de kever aangevreten. De volwassen kever vreet aan de bladeren van groenblijvende gewassen Zoals O.A. de Viburnum tinus ( erg gewild bij de kever)

Vraatschade van de kever is te herkennen aan de half ronde happen aan de bladrand. Het schadebeeld is behalve onooglijk ,ook schadelijk voor planten.
De bladeren zorgen voor de productie van het voedsel voor de plant DMV fotosynthese. Minder bladoppervlak door vraat betekent een stagnatie van de voedselproductie en dus een stagnatie in groei. Ook zorgen de bladeren voor het verdampen van overtollig vocht en het afscheiden van zuurstof. De larven ( engerlingen) van de Taxuskever leven onder de grond en voeden zich met plantenwortels van gewassen. Doordat de larven van de kever aan de wortels van gewassen vreten wordt de opname van bodemvocht bemoeilijkt ,en stagneert de groei door een gebrek aan water en voedingszouten.

De ontwikkeling van de Taxuskever in het algemeen, is de laatste jaren explosief te noemen, een ware plaag eigenlijk. Je treft de vraatschade van de kever steeds vaker aan, en het schadebeeld wordt ook steeds extremer.  Een aantal oorzaken van de plaag : De Taxuskever heeft weinig natuurlijk vijanden, De Taxuskever wordt te weinig kunstmatig bestreden, omdat de kennis van de kever ,en hoe men ze moet bestrijden niet aanwezig is bij de doorsnee tuineigenaar. Ook is het massaal aanplanten van Taxus door tuinliefhebbers een van de oorzaken. De waardplant van de Taxuskever is, zoals de naam al suggereert, de Taxus baccata. Rondom de Taxus baccata leeft en ontwikkeld de kever zich. Door monocultuur : door het massaal aanplanten van een bepaald plantensoort in de tuin , in dit geval van Taxus baccata, is de kans op snelle ontwikkeling en verspreiding van de kever groter. Hierbij kan gedacht worden aan Taxus hagen , en het aanplanten van Taxus baccata ‘Fastigiata’ als solitair.

Bestrijden van de kever doet men door Nemathoden te gieten in de tuin rondom aangetaste gewassen , en rondom de waardplant , de Taxus baccata.
Nemathoden zijn parasitaire aaltjes die onder de grond leven ,en de engerlingen van de Taxuskever eten. Nemathoden zijn verkrijgbaar in zakjes , als een soort poederachtige substantie. Deze substantie wordt in de juiste verhouding vermengd met water en vervolgens gegoten.
Deze vorm van bestrijding noemen we in ons vak een biologische bestrijding.
Mocht u besluiten Nemathoden toe te passen in uw tuin, raadpleeg eerst de leverancier over het gebruik, en volg de instructies op de verpakking.

foto's van Taxus baccata en aanvullende informatie over dit gewas is te lezen onderaan de weblog.

 Donderdag 23 September:

Het tuinonderhoud verzorgd bij vaste klanten in Kamperland.


Vrijdag 24 September :

Bij een klant in Kamperland hebben we de vele hagen in de tuin gesnoeid.
Hier zijn we een groot gedeelte van de dag mee bezig geweest.


Foto's : Taxus baccata :


                                                                 Taxus baccata als haagbeplanting












Taxus baccata als solitair.


Aanvullende informatie : Taxus baccata. Bron : Wikipedia.


De Taxus baccata ( venijnboom) is een conifeer uit de taxusfamilie (Taxaceae). De plant komt van nature voor in de Benelux. De boom wordt vaak met kortweg 'taxus' aangeduid. De venijnboom komt van nature voor in Europa, Noord-Afrika en Noord-Iran. De venijnboom is een langzaam groeiende plant en kan 12-20 m hoog worden. De venijnboom is tweehuizig (er zijn mannelijke en vrouwelijke planten). De venijnboom kan zeer oud worden. Er zijn planten in Engeland bekend die van voor het begin van de jaartelling zijn.


De venijnboom is giftig. Ook vee wil wel van de venijnboom eten en wordt dan dood gevonden. Het rode vruchtvlees is in het geheel niet giftig. Het smaakt heel zoet, op de rand van weeïg. Nooit op de harde pit bijten of de pit inslikken! Tegen kinderen zeggen dat alles giftig is, is wellicht het verstandigste. Ook bij het zagen en de verwerking dient men er rekening mee te houden dat het stof van de venijnboom giftige bestanddelen bevat. De giftige bestanddelen van de venijnboom worden al heel lang gebruikt in medicijnen tegen kanker. In feite is taxus het meest gebruikte middel tegen bepaalde vormen van kanker (merknaam taxol). Een ander giftig bestanddeel van taxus is taxine. Het zou een bestanddeel zijn van een pijlgif. Het veroorzaakt hartritmestoornissen, hartstilstand, lever- en nierbeschadigingen.

De venijnboom is uitermate goed geschikt voor het gebruik in een heg omdat hij zich goed laat snoeien en omdat hij goed vertakt. Ook verdraagt een taxus een grote snoeibeurt bijzonder goed. Een oude boom kan zonder problemen uitlopen op oud hout. Hierdoor is een taxus ook erg geschikt voor kandelaberen.


Het hout van de venijnboom is bijzonder sterk en buigzaam. Er werden bogen van gemaakt. Bij de Slag bij Azincourt (1415) gebruikten de Engelsen bogen van taxushout. Daardoor hadden hun pijlen een veel groter bereik. Het is een van de redenen waarom ze de slag tegen de Fransen konden winnen. Het hout wordt ook veel in inlegwerk gebruikt. Ook voor draaiwerk is het fijne hout erg geschikt. Er zijn van de venijnboom vele cultivars bekend.


Slecht groeiende venijnbomen in natte grond worden makkelijk aangetast door wortelrot veroorzaakt door Phytopthora, een schimmel.

13 september 2010

Weblog week 37:

Maandag 13 September :

Het tuinonderhoud verzorgd bij onze vaste klanten in Kats.


Dinsdag 14 September:

Het tuinonderhoud verzorgd bij onze vaste klanten in Kortgene.
Verder hebben we bij een klant in Kortgene bosplantsoen gezaagd.
De klant woont op een bungalowpark in Kortgene. Achter het huis, op het perceel van de klant, is enkele jaren geleden door de gemeente bosplantsoen ingeplant. Het is een ingewikkeld verhaal, maar het komt erop neer dat de klant het bosplantsoen wil verwijderen en het stuk grond achter het huis in de toekomst wil inplanten met bodembedekkers. Dit ook omdat het onderhouden en het snoeien van het bosplantsoen veel werk en tijd in beslag neemt. Het bosplantsoen bestaat O.A. uit: Acer campestre, Alnus glutinosa, Fraxinus excelsior, Acer pseudoplatanus en Quercus robur.
We hebben bij de klant het bosplantsoen gezaagd en het groenafval afgevoerd.


Woensdag 15 September:

Vandaag hebben we bij een klant in Wissenkerke de tuin een najaarsbeurt gegeven. Wij zijn bij deze klant een hele dag bezig geweest. Bij deze klant komen wij 1 a 2 x per jaar om de tuin goed onder handen te nemen. Werkzaamheden bestaan uit het knippen van alle hagen rondom het huis. Hagen van Berberis thunbergii ‘Atropurpurea’ en Cupressocyparis Leylandii’ .Ook wordt het gazon gemaaid , de graskanten geknipt, borders worden opgeschoond en omgespit, en alle heesters en rozen worden gesnoeid.


Donderdag 16 September:

Bij een fabriek in Zierikzee hebben we onkruiden van de bestrating verwijderd.
De eigenaar van de fabriek is een principieel tegenstander van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Daarom krijgen wij de opdracht de bestrating op te schonen met de bosmaaier. Met deze klus zijn we heel de ochtend bezig geweest.


Na de middag zijn we in Kamperland bezig geweest met het opschonen van een parkeerplaats. De parkeerplaats is eigendom van een bewonersvereniging.
De parkeerplaats is afgescheiden door een lange haag van bosplantsoen.
Deze haag moet 1 a 2 x per jaar worden gesnoeid.  Op de parkeerplaats zijn plantperken aangelegd met Lonicera haagjes als afscheiding. De plant perken zijn ingeplant met bodembedekkers als Vinca minor en Hedera helix. Ook staan er in deze plantperken sierperen( Pyrus communis ‘ Beech hill’ ) De plant perken moeten wij ook onderhouden. De Lonicera haagjes moeten van tijd tot tijd worden bijgesnoeid , ook wordt het onkruid tussen de beplanting verwijderd en de peren worden in het najaar gesnoeid. Verder moet de bestrating onkruid en bladvrij worden gehouden.


Vrijdag 17 September:

Bij een klant in Colijnsplaat hebben we de tuin een najaarsbeurt gegeven.


6 september 2010

Weblog week 36:

Na een week vakantie te hebben gehad moesten we deze week het tuinonderhoud verzorgen bij al onze vaste klanten. Voornamelijk bestond het onderhoud uit het typische zomeronderhoud : gazons maaien, heggen knippen, borders en vaste planten verzorgen en het bestrijden van onkruiden op verhardingen.


Maandag 6 September :

Tuinonderhoud verzorgd bij onze vaste klanten in Kats .


Dinsdag 7 September:

Tuinonderhoud verzorgd bij onze vaste klanten in Wissenkerke en Colijnsplaat


Woensdag 8 September:
Tuinonderhoud verzorgd bij onze vaste klanten in Kortgene.


Donderdag 9 September:

Tuinonderhoud verzorgd bij onze vaste klanten in Kamperland.


Vrijdag 10 September:

Tuinonderhoud verzorgd bij onze vaste klanten in Kamperland.


Foto's :