Maandag 22 Februari:
Op deze regenachtige dag hebben we aan een poort gewerkt in de loods.
Hier zijn we een hele dag aan bezig geweest, we hebben het tuinhout bij de firma Katsman te Goes gehaald . We hebben deze poort gemaakt van geïmpregneerd tuinhout.
Dinsdag 23 februari :
We zijn verder gegaan aan de poort en hebben m vervolgens ook geplaatst bij de klant. Hier zijn we nog een hele dag aan bezig geweest.
Woensdag 24 Februari :
In Colijnsplaat hebben we bij een aantal vaste klanten het tuinonderhoud gedaan.
Woensdag sloeg het weer ook duidelijk om, en het was zo waar lekker buiten sinds lange tijd! Je kan merken dat het voorjaar wordt. Bij een klant viel me op dat er erg veel weegbree in zijn gazon stond.
Dit onkruid moet worden bestreden! Op de cursus van de spuitlicentie die ik heb gevolgd is me verteld dat Primstar een goed middel is voor dit soort onkruiden.
Bij de vaste klanten in Colijnsplaat hebben we O.A. :
Blad geruimd, grondbewerking toegepast , en andere kleine werkzaamheden.
Donderdag 25 Februari:
Hebben we een hele dag in Kamperland gewerkt:
We zijn begonnen bij een grote klant van ons. We hebben de siergrassen (Pennissetum) in de borders teruggeknipt tot vlak aan de grond. Ook hebben we dood blad geruimd, en oppervlakkige grondbewerking toegepast. We zijn hier een groot deel van de ochtend bezig geweest.
Daarna zijn we naar een vakantiepark in Kamperland gegaan, waar we bij een aantal vaste klanten het tuinonderhoud hebben verzorgd. Ook hier bestonden de werkzaamheden voornamelijk uit het netjes maken van de tuin en het onderhoud aan de gazons. Bij de eerste klant hebben we kalk over het gazon gestrooid. Kalk wordt preventief gebruikt tegen mosvorming.
Bij de tweede klant hebben we ijzersulfaat gestrooid over het gazon om het mos in het gazon te doden. Over een aantal weken gaan we hier het gras verticuteren. Het mos is dan dood en is dan ook beter uit het gazon te verwijderen. Het bestrijden van mos met ijzersulfaat is een vorm van curatieve bestrijding. Bij de derde klant hebben we het mos in het gazon ook behandeld met ijzersulfaat. Het gazon is een slechte staat, en zal na het verticuteren volledig moeten worden doorgezaaid.
Het gazon bevindt zich voor een groot gedeelte in de schaduw.
Doordat het gras te weinig licht krijgt, ontwikkeld het slecht.
Een foto van het gazon |
Vrijdag 26 Februari :
Bij een grote klant in Kats Oa bezig geweest met:
1. De voorjaarssnoei van de rozen.
2. Het opruimen van de tuin: Oppervlakkige grondbewerking, weghalen van onkruid en dood blad.
Ook hebben we enkele gras hopen opgeruimd en een border plantklaar gemaakt.
Door wortels van Hedera helix te verwijderen, de grond te frezen, voorwerpen uit de grond te verwijderen,en de grond te egaliseren. We zijn met deze werkzaamheden heel de dag bezig geweest.
Aanvullende informatie :
1. Voorjaarssnoei bij doorbloeiende struikrozen:
Snoeiregels:
1. Terugsnoeien tot ongeveer 15 cm boven de grond.( 3-5 ogen)
2. 3-5 gezonde gesteltakken laten staan: zwak en ziek hout terugsnoeien tot aan de basis.
3. Takken schuin afsnoeien op +- 1cm boven een buitenoog.
4. Voorkom dat takken tegen elkaar aan gaan groeien.
Dit zijn de standaard snoeiregels, maar snoeien doe je ook een beetje op gevoel.
Dit gevoel krijg je door veel ervaring, en het resultaat van het snoeiwerk enkele weken later nog eens te bekijken. Bij het snoeien van de rozen kijk je eigenlijk naar hoe jij wil dat de struik zich in het voorjaar gaat ontwikkelen. Met het snoeien moet je ervoor zorgen dat de struik “open blijft” zodat de struik voldoende licht en lucht krijgt. Licht is nodig voor de voedsel productie van de plant, lucht is nodig voor het opdrogen van het gewas. Als het gewas te lang nat blijft, is de kans op schimmelziekten erg groot. Rozen zijn erg gevoelig voor schimmelziekten zoals : Meeldauw, sterreroetdauw en roest. Goed snoeien van de rozen in het voorjaar kan dus preventief werken tegen schimmelziekten.
Foto’s week 8: Voorjaarssnoei.
Rozenperken |
De rozen in deze perken zijn hoger afgesnoeid dan de standaard lengte van 10-15 cm boven de grond.
Gezonde gesteltakken afsnoeien op +- 10-15 cm boven de grond op een buitenoog.
Als je de takken op een buitenoog afsnoeit zullen de nieuwe scheuten naar buiten groeien.
Op deze manier zorg je ervoor dat de struik “open blijft”, en dat de plant voldoende licht en lucht krijgt.
Bij doorbloeiende struikrozen zijn er 3 type snoei te onderscheiden :
1. Voorjaarsnoei :
De voorjaarssnoei is bedoeld om de struik te verjongen.
Door de struik te verjongen blijft de roos vitaal en mooi. Voorjaarssnoei past men toe in de maanden Februari / Maart.
2. Zomersnoei :
Bij doorbloeiende struikrozen doet men om een tweede bloei te verkrijgen.
Als de rozen zijn uitgebloeid snoeit men de tak terug tot het eerst geplaatste vijfblad. De knop in de oksel van het vijf blad loopt opnieuw uit en vormt een scheut die vervolgens opnieuw in bloei zal gaan. Rozen kunnen bij een goede verzorging zelfs meerdere keren opnieuw tot bloei komen door deze snoei. Op deze manier heeft u ook langer plezier van de rozen.
Zomersnoei past men toe in de zomermaanden als de rozen in bloei staan. ( Juni / Juli /Aug)
3.Najaarssnoei:
Snoeien van rozen in het najaar doet men eigenlijk om stormschade aan de struik te voorkomen. Dit doet men in het najaar als de plant niet meer in bloei komt. De lange scheuten worden ingekort om te voorkomen dat ze beschadigd worden door harde wind. Bij de najaarssnoei hoeft men niet op ogen te letten. Najaarssnoei doet men in : Okt./Nov.
Foto’s: week 18
Op deze foto is goed te zien hoe hard de rozen zijn gegroeid. |
Resultaat in zomer: week 27.
Prachtig in bloei ! |
Aanvullende informatie :
2. Onderhoud van gazons : toepassen van kalk en ijzersulfaat op gazons.
Om een mooi gazon te behouden moeten we het goed verzorgen.
Een gazon blijft het mooist als er weinig/ geen onkruiden of mossen in groeien.
De regel in het vak is : zorg dat de groeiomstandigheden voor het gras optimaal zijn , zodat het gras zich beter ontwikkeld dan de onkruiden / mossen . Misschien klinkt het simpel maar dat is het niet … wel veel werk !
Bestrijden van mos in het gazon: preventieve bestrijding/ curatieve bestrijding.
Gebruik van Kalk op gazons.
Kalk wordt gebruikt als bodemverbeteraar en heeft een preventieve werking tegen mosvorming. Kalk strooit men over het gazon om ervoor te zorgen dat de zuurgraad van de bodem geneutraliseerd wordt. (PH verhogend) De bodem van gazons worden zuur door verdichting van de bodem.
Door betreding van het gazon en het ontstaan van een viltlaag in het gazon raakt de bodem verdicht.
Bij verdichting van de bodem kan er geen zuurstof verversing in de bodem plaatsvinden, waardoor de bodem verzuurt. Door het verdichten en verzuren van de bodem kan het gras zich minder goed ontwikkelen. Hierdoor krijgen onkruiden en mossen de kans zich te vestigen en te ontwikkelen, en dat moet je dus zien te voorkomen.Kalk gebruikt men als bodemverbeteraar en als preventief middel tegen mos. In ons vak noemen we dit een vorm van preventieve bestrijding.
Het mos gaat dus niet dood door het gebruik van kalk. Om het mos te doden gebruikt men ijzersulfaat(curatieve bestrijding)
Het strooien van kalk kan men doen in het voor of najaar.
( Maart, April/ Oktober/ November)Gebruikelijk wordt kalk in het voorjaar gestrooid, omdat het de gewoonte is om het in deze periode te strooien. Men kan er echter ook voor kiezen om de kalk in het najaar te strooien als het gras niet meer gemaaid wordt.
Op deze manier kan de kalk goed in de bodem trekken en in te werken.
Kalk is namelijk een langzaam werkende ‘Mest’ stof.
Kalk is in verschillende vormen verkrijgbaar zowel in poeder als in korrelvorm.
Wij zelf gebruiken de korrel kalk omdat deze makkelijker te verwerken is dan de poedervorm. Voordat u zelf besluit uw gazon te bekalken raadpleeg eerst de verpakking over de gebruiksvoorwaarde.
Gebruik van ijzersulfaat op gazons:
Als men veel last heeft van mos in het gazon kan dit direct worden bestreden door het mos te behandelen met ijzersulfaat. IJzersulfaat dood het mos direct en is een vorm van curatieve bestrijding. IJzersulfaat wordt toegediend in het voorjaar, alvorens we het gazon gaan verticuteren.
Afhankelijk van het weer(groeifactoren) kan het enkele dagen tot enkele weken duren voordat men het resultaat ziet van het ijzersulfaat. Als het mos in het gazon zwart is verkleurd , dan weet je dat het mos dood is. Vervolgens kan het gazon geverticuteerd worden.
Als het mos dood is , wordt makkelijker verwijderd door de verticuteer machine.
Pas op met het gebruik van ijzersulfaat! Lees eerst goed de verpakking alvorens u het besluit te gebruiken. Ook geeft het grote problemen als er ijzersulfaat op de bestrating komt door morsen.
Er ontstaan bruine roestvlekken op de bestrating die er zeer moelijk af gaan. Er schijnen middelen in de handel te zijn om deze vlekken mee te behandelen, maar je kan beter maar voorzichtig zijn!
Resultaat van ijzersulfaat.
Deze foto is genomen in week 11 alvorens we dit gazon hebben geverticuteerd.
Je ziet dat het mos zwart verkleurd is en dan is het dood.
Dit jaar was er in veel gazons veel mosvorming!
Waarschijnlijk is de langdurige , natte winter van afgelopen jaar hier mede de oorzaak van.
Verticuteren met verticuteermachine. |