28 juni 2010

Weblog week 26 : knippen van hagen

Maandag 28 Juni :

S’ morgens vroeg zijn we begonnen bij een mosterdfabriek in Zierikzee.
Er moesten onkruiden van de bestrating worden opgeschoond met de bosmaaier. Hier waren we Zaterdagochtend ook al bezig geweest, en moesten hier nog wat werkzaamheden afmaken. Toen we klaar waren bij de mosterdfabriek zijn we doorgereden naar Kamperland. In Kamperland moesten we bij een nieuwe klant alle hagen snoeien. Dit was heel veel werk! De tuin bestond bijna alleen maar uit hagen en het was een gigantische tuin! We hebben hier nog een aantal uren gewerkt en toen hebben we de werkzaamheden gestaakt vanwege het warme weer.


Dinsdag 29 Juni :

Dinsdagmorgen zijn we verder gegaan waar we gebleven waren, namelijk in Kamperland. Hier zijn we verder gegaan met het snoeien van de vele hagen die in de tuin stonden.
Na de middag moesten we naar Kortgene om bij een klant hagen van Hedera helix ( klimop) te snoeien. Normaal gesproken spreek je hierbij niet over een haag maar over een afrastering of afscheidingswand. Hedera kan namelijk niet als haagbeplanting worden aangeplant zonder steunmateriaal. Eerst wordt er een afscheiding geplaatst van hardhouten palen met daartussen betongaas op de gewenste hoogte. De klimopplantjes worden tegen het gaas aangeplant +- 4 per strekkende meter.Vervolgens klimmen de planten langs het betongaas naar boven.
Omdat Hedera helix zeer hard groeit, heb je snel een dichte,groene wand.
Het Nadeel van Hedera helix kan zijn dat er veel ongedierte in komt, en dat het naar verloop van tijd een beetje smerig kan worden. Ook is Hedera helix een groenblijvende klimplant. Dit betekent dat de plant het hele jaar door dood blad laat vallen..dus moet je vaak blad ruimen.

Foto’s : Dinsdag 29 Juni
Afscheidingswand met Hedera helix.
Mooi strak knippen …
Haag gezien van de andere kant..
Woensdag 30 Juni :

S’morgens bezig geweest in Kats bij enkele vaste klanten voor het tuin onderhoud. In de middag hagen geknipt bij een vaste klant in kamperland.


Donderdag 1 Juli :

S’Morgens begonnen in Kats met het maaien van gazons.
Daarna zijn we doorgereden naar Kamperland om bij een vaste klant hagen te knippen van Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ ( laurierkers) Dit was veel werk want het is een zeer grote haag! We zijn hier de rest van de middag mee bezig geweest.


Vrijdag 2 Juli :

Vrijdagmorgen zijn we verder gegaan waar we gebleven waren namelijk het knippen van de Prunushaag in Kamperland. Toen we bij deze klant klaar waren hebben we bij wat kleinere klanten nog wat tuinonderhoud gedaan.


Haag van Prunus laurocerasus ´Rotundifolia´

Aanvullende info:

laurierkers

De laurierkers (Prunus laurocerasus) is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae) die van nature voorkomt in Zuidoost-Europa en Klein-Azië.[1] Als boom kan de laurierkers een hoogte van 14 m bereiken, maar hij komt ook als struik voor, bijvoorbeeld in bossen. De gebruikelijke hoogte bedraagt 6-8 m.[2][3]

Kenmerken

De plant heeft gewoonlijk een brede en gespreide kroon. De schors is bruinachtig grijs met duidelijke lenticellen (luchtporiën). De langwerpige tot Lancet vormige bladeren zijn lichtgroen en krijgen met het ouder worden een wat donkerder tint. In de winter blijven ze groen.
De afmeting varieert van 8 x 2,5 tot 13 x 7cm. De laurierkers heeft roomkleurige bloemen die opvallend ruiken. De bloemen staan in rechtopstaande trossen van 8-13 cm lang en hebben kroonbladen van 4-7 mm lang. De bloemen bloeien echter enkel bij vrijstaande struiken die veel licht krijgen. Gesnoeide struiken bloeien zelden. De laurierkers heeft paarszwarte, circa 2 cm grote bessen.

Gebruik

De struik is al sinds de 16e eeuw in cultuur. Hij geldt als ijzersterk en neemt genoegen met vrijwel elke grondsoort ( bodemvaag ) en standplaats, zowel in zon als in de schaduw. Ook aan zee doen ze het goed!Een enigszins vochthoudende bodem verdient echter de voorkeur. De zwarte bessen worden graag gegeten door vogels.

24 juni 2010

Weblog week 25 : excursie Ada Hofman

Maandag 21 Juni :

Tuinonderhoud gedaan bij vaste klanten in Kortgene .
Het tuinonderhoud bestond voornamelijk uit het maaien van gazons en knippen van graskanten ,
het knippen van hagen en het schoffelen van onkruid.


Dinsdag 22 Juni :

Tuinonderhoud gedaan bij vaste klanten in Colijnsplaat.


Woensdag 23 Juni :

In de ochtend het tuinonderhoud gedaan bij enkele kleinere, vaste klanten in Kamperland.
Hier zijn we een ochtend mee bezig geweest.

Na de middag moesten we bij een grote klant in Kamperland de tuin netjes maken, en het moest er piekfijn uitzien! De klant had de volgende dag een fotoshoot van het blad : Eigen huis en interieur.
Eigen huis en interieur zou foto’s van het huis en van de tuin komen maken, dus was het erg belangrijk dat alles er keurig netjes uitzag. Het gazon moest gemaaid worden, graskanten geknipt, dood blad moest uit de tuin en ook de borders moesten worden opgeschoond.
Deze tuin aan het Veersemeer heeft een groot gazon en veel border ruimte. 
De borders zijn hoofdzakelijk ingeplant met siergrassen ( Pennisetum alopecuroides) met daar tussen geplant enkele bomen zoals: Acer campestre ( Veld esdoorn) en Quercus robur (ZomerEik)
Ook zijn er op bepaalde plekken wat olijfwilgen aangeplant. De tuin is afgescheiden met een haagbeplanting van Cupresso cyparis ‘Leylandii’ op de grindpaden zijn enkele Essen aangeplant

Foto’s van deze tuin staan onderaan het weblog…

Donderdag 24 Juni :

Met het Edudelta college Goes , heb ik een excursie gemaakt naar :De vijvertuinen van Ada Hofman.
We vertrokken die dag om 08.00 uur S’ morgens met een volle bus studenten richting het plaatsje Loozen, bij Hardenberg.  Hardenberg is een stad aan de Overijsselse Vecht in de provincie Overijssel. Vanaf Goes hebben we gedurende de heen reis ruim vier uur in de bus gezeten! En dat alles zonder ‘fatsoenlijke’ koffie of een tussenstop. Ook had de bus geen airco, en was het echt bloedheet in dat ding!!!! Het was namelijk een prachtig zonnige , des al niet te min ..ook een vrij hete dag … Ondanks dit alles gezegd te hebben, mocht dit de pret en het enthousiasme niet drukken, ook niet bij de andere studenten…

Toen we rond 12.00 uur bij Ada Hofman aankwamen kregen wij de mededeling dat we slechts twee uur de tijd kregen om deze tuin te bezichtigen, en dat we dus rond 14.00 terug bij de bus moesten staan.We vonden het jammer dat we voor 8 uur reizen, maar zo kort konden blijven.. En ook dit mocht de vreugde en opwinding onder de studenten niet drukken! Nadat we bij aankomst bij de balie waren ingecheckt , kregen we vrijwel direct een rondleiding van een van de hoveniers aanwezig.Hij vertelde ons dat hij samen met een andere collega, de gehele tuin het hele jaar rond onderhoud. Ook vertelde hij van alles over de vijvertuinen , het aanleggen en onderhouden van vijvers , en de geschiedenis van het park zelf.

De schitterende 2,25 ha. omvattende vijvertuin is in 1987 aangelegd door Ada Hofman, auteur van verschillende vijverboeken. Ongeveer 30 tuinen met daarin 50 vijvers zijn geprojecteerd rondom drie grote natuurvijvers en vormen samen de grote tuin. Ada Hofman is er in geslaagd om één van de grootste verzamelingen planten, struiken en bomen van ons land bijeen te brengen, ongeveer 3000 verschillende soorten vindt de bezoeker in de tuin. In de vijvers en ook in de tuin zijn veel dieren uitgezet, o.a. ringslangen, kikkers, hazelwormen, diverse vissoorten, salamanders en hagedissen. In de privé-tuin, welke niet toegankelijk is voor bezoekers, staan twee bronzen beelden, voorstellende Ada Hofman die, na het planten van waterlelies, door haar man uit het water wordt geholpen.
Eind oordeel :het was een kort dagje Ada hofman , maar wel de moeite waard!

                                     Foto’s : Excursie Ada Hofman 2010 :
                                        Meer foto’s van deze excursie vind u in de fotogallerij





Vrijdag 25 Juni

Bij twee grote klanten in Kamperland het tuinonderhoud verzorgen.
Naast het reguliere onderhoud moesten ook de hagen geknipt worden.
Voornamelijk Eleagnus hagen… Eleagnus is een groenblijvende heester.



Aanvullende info:

Eleagnus ebbingei :
Deze ‘Olijfwilg ‘ doet het vrij goed aan de Zeeuwse kust. Ze verdragen de kleibodem en de zilte zeelucht.Dit komt O.A. door het bladstructuur van de plant. De bladeren zijn ‘leerachtig.’Als de Eleagnus in bloei staat ruikt het heerlijk. Eleagnus wordt in Zeeland veel gebruikt als haagbeplanting.

Voordelen :
1. Goedkoop.
2. Sterk gewas.
3.Groenblijvend
4.Verdragen het Zeeuwse klimaat goed..
5.Weinig last van ziekten en plagen.
6. Door de harde groei, snel een dichte haag..
7. Verdraagt snoei goed.

Nadelen:
1. Harde groei kan ook als nadeel gezien worden.
2. De struik heeft geen bijzondere sierwaarde.
3. Verliest het hele jaar door veel dood blad.
4.De plant produceert een poederachtige stof op de bladeren van de plant.
De plant produceert deze stof om insecten te weren , maar is ook bij mensen irriterend aan de luchtwegen.
Eleagnus ebbingei

                                      Foto’s : Woensdag 23 Juni:
Borders ingeplant met siergrassen : Pennisetum alopecuroides.
Gazon achtertuin met uitzicht op het Veersemeer.
Uitzicht vanaf de Balustrade linkerkant.

Uitzicht vanaf de balustrade rechterkant.


20 juni 2010

Weblog week 24

Maandag 14 Juni :

Maandagochtend zijn we begonnen in Colijnsplaat met het aanleggen van straatwerk. Hiervoor moest de tuin met een minikraan worden afgegraven. Maandag ochtend hebben we de grond met de minikraan laten afgegraven en de grond afgevoerd naar andere delen van de tuin. S’ middags zijn we bezig geweest om het plaatzand voor het zandbed in de tuin uit te rijden.
Daarna hebben we het plaatzand oppervlakkig verdeeld en afgetrild.

Dinsdag 15 Juni :

Mijn vader is vandaag verder gegaan aan het straatwerk in Colijnsplaat.
Zelf ben ik met het Edudelta college op excursie geweest naar de Zeeuwse rozentuin in Kats. We zijn in het vroege voorjaar ook al een keer naar de rozentuin geweest met school. Toen hebben we rozen gesnoeid in de rozentuin. Nu konden we goed het eindresultaat zien van ons werk . De rozentuin zag er schitterend uit en de rozen stonden mooi in bloei .Het was een leuk en leerzaam uitje…
Klik hier voor de foto's


Woensdag 16 Juni :

In Colijnsplaat zijn we verder gegaan met het leggen van de bestrating.

Donderdag 17 Juni :

Donderdag hebben we het straatwerk afgemaakt en afgewerkt.

Vrijdag 18 Juni :

Tuinonderhoud gedaan bij vaste klanten in Kamperland.

12 juni 2010

Weblog week 23 : planten van rozen

Maandag 7 Juni :

Tuinonderhoud gedaan bij vaste klanten in Kats en Colijnsplaat.


Dinsdag 8 Juni :

Naar de veiling in Aalsmeer geweest , en naar de rozenkweker J.D. Maarssen.
Bij deze rozenkweker moesten rozen worden ingekocht voor een klant. Waaronder de soort Rosa ‘Alexander’ een uit Engeland afkomstige cultuursoort die in de zomermaanden mooi oranje bloeit.


Woensdag 9 Juni :

Woensdag hebben we het plantwerk van de rozen verzorgd , en tevens hebben we de tuin netjes gemaakt.Bij het planten van de rozen hebben we Vivimus gebruikt als bodemverbeteraar.
Door Vivimus aan de grond toe te voegen , zorg je ervoor dat de rozen beter en sneller wortelen  tevens voeg je organische stoffen aan de grond toe. Hierdoor blijft het voedingsgehalte in de grond op peil, en ook de structuur van de grond verbeterd hierdoor. Je kan ook gewoon bemeste tuinaarde gebruiken, maar Vivimus voegt net wat extra spoorelementen toe aan de bodem..
meer tips : onderaan weblog..

Donderdag 10 Juni :

Het tuinonderhoud gedaan bij een vaste klant in Kortgene. Hier zijn we een ochtend bezig geweest, en nog een gedeelte van de middag.
Het gras moest gemaaid worden ,graskanten geknipt en de borders moesten opgeruimd worden. Dit is een grote tuin dus hadden hier veel werk aan. verder hebben we bij een andere klant in Kortgene het gras gemaaid .


Vrijdag 11 Juni :

Tuinonderhoud gedaan bij vaste klanten in Kamperland.
Aan het einde van de dag hebben we ons groenafval weggebracht en
tevens hebben we graszoden geladen voor de volgende dag :20 stks.



Aanvullende info : Tips bij het planten van rozen.

1.Bodem en standplaats:

De bodem moet bij voorkeur een voedingrijke , luchtige grond zijn met een goede afwatering.
Rozen doen het goed op een goed bewerkte, humusrijke kleigrond.
Rozen verkiezen een zonnige standplaats met enigszins een zuchtje wind.
Rozen zijn harde groeiers dus zorg ook dat ze de ruimte krijgen in de tuin.

2. plantgat :

Graaf een voldoende ruim en voldoende diep plantgat, waarin de wortels voldoende ruimte krijgen zich verder te ontwikkelen. Ook moet het ent oog ongeveer 5 cm onder de grond komen om kapot vriezen van het ent oog te voorkomen. Vermeng de uitgegraven grond met bodemverbeteraar zoals Vivimus. Dicht het plantgat met het grondmengsel, en druk de planten stevig maar aan voorzichtig met de handen om beschadiging te voorkomen.
Geef de planten hierna een watergift.

3. Bemesting :

In het voorjaar en zomer bijmesten met speciale rozenmest en in het najaar een compostgift.


Info Rosa ‘Alexander’:
Kleur: oranje
Hoogte: ca. 90 cm
Bloemvorm: gevuld
Geur: sterk geurend
Bloeiperiode: Juni tot Oktober
Kweker: Harkness
Kwekersnaam: Harlex
Soort : grootbloemige Roos